Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukraina: ICC öppnar kontor i Kiev

Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin meddelar att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har öppnat ett fältkontor i Kiev, som en del i arbetet för att ställa ryska styrkor till svars för eventuella krigsbrott.
Ukraina • Publicerad 14 september 2023
Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. Arkivbild.
Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

"I dag markeras ett avgörande steg i vår resa mot att återställa rättvisa. Internationella brottmålsdomstolens fältkontor har öppnats i Ukraina, det största ICC-kontoret utanför Haag. Nu kommer vårt samarbete bli ännu mer effektivt och ändamålsenligt", skriver Kostin på sociala medier.

Flera västländer har skickat utredare till Ukraina i olika skeden av kriget för att hjälpa Kiev att undersöka brott från ryska styrkor.

Annons

ICC, med säte i Haag, undersöker möjliga krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten som begås under kriget mot Ukraina.

"Till skillnad från Rysslands kriminella regim har Ukraina inget att dölja", fortsätter Kostin.

Domstolen utfärdade i mars i år en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin, som pekades ut som högsta ansvarig för massförflyttningar och tvångsadoptioner av ukrainska barn i Ryssland.

Ryssland har kategoriskt förnekat anklagelserna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons