Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukraina: Blodig attack mot marknad i Donetsk

Ukraina har återtagit ytterligare fem byar i den södra delen av landet, uppger presidentkansliet i Kiev.
Parallellt rapporteras om nya ryska attacker mot bland annat Zaporizjzja och Donetsk.
Ukraina • Publicerad 12 oktober 2022
Människor arbetar i bråten efter en attack mot Slovjansk i regionen Donetsk den 10 oktober.
Människor arbetar i bråten efter en attack mot Slovjansk i regionen Donetsk den 10 oktober.Foto: Andriy Andriyenko/AP/TT
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver samt annekterade områden i Ukraina den 10 oktober.
Områden under rysk kontroll, områden med rysk militär närvaro, ukrainska motoffensiver samt annekterade områden i Ukraina den 10 oktober.Foto: Johan Hallnäs/AP/TT

De fem påstått befriade byarna ligger i distriktet Beryslav i regionen Cherson, som Ryssland i slutet av september i strid med folkrätten utropade som ryskt territorium.

Den ukrainska motoffensiven i södra Ukraina inleddes i slutet av augusti. I förra veckan uppgav Kiev att landets armé återtagit över 400 kvadratkilometer i Cherson på mindre än en vecka.

Annons

Det kommer också rapporter om ny rysk beskjutning mot städerna Nikopol, Zaporizjzja och Avdiivka. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende part.

Robotar över Zaporizjzja

Tidningen Kyiv Independent skriver på Twitter att en sexårig flicka och hennes mamma skadats i den ryska attacken mot Nikopol.

Enligt regionen Zaporizjzjas guvernör Oleksandr Staruch slog flera ryska robotar ned i staden och dess förorter under natten till onsdagen. Ingen ska ha skadats, meddelar Staruch via Telegram enligt CNN.

Räddningsarbetare ska ha dragit fram tre personer ur ett raserat bostadshus, tillägger guvernören.

I Avdiivka nära frontlinjen i regionen Donetsk uppges rysk beskjutning mot en marknad ha krävt flera liv. På bilder som publicerats av bland annat tidningen The Kyiv Independent ligger kroppar utspridda på asfalten bredvid ett marknadsstånd.

Vapen från Tyskland och USA

"Ryssarna anföll den centrala marknaden där många människor befann sig vid tidpunkten", skriver den regionale guvernören Pavlo Kyrylenko på meddelandeappen Telegram och tillägger:

"Det finns ingen militär logik i en sådan beskjutning – bara ett ohämmat begär att döda så många av oss som möjligt och skrämma de andra."

Vapenleveranser fortsätter parallellt att anlända till Ukraina. Enligt försvarsminister Oleksij Reznikov har landet nu mottagit ett första försvarssystem av typen Iris-T – i Sverige känt som robot 98 – från Tyskland. Iris-T är en infraröd-jaktrobot med medelkort räckvidd som beskrivs som Tysklands mest avancerade försvarssystem.

Reznikov skriver på Twitter att även amerikanska markbaserade luftförsvarssystem av typen Nasams är på ingång.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons