Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukraina: Enorma spannmålslager förstörda

60 000 ton spannmål förstördes i en attack mot Odessas hamn under natten, enligt ukrainska myndigheter.
Samtidigt har tusentals civila evakuerats efter att en stor brand brutit ut på en militärförläggning på ryskockuperade Krim.
Motstridiga uppgifter om vem som ligger bakom branden råder.
Ukraina • Publicerad 19 juli 2023
Den ryskbyggda Kertjbron, som förbinder Ryssland med den ockuperade Krimhalvön, utsattes under måndagen för en attack. Arkivbild.
Den ryskbyggda Kertjbron, som förbinder Ryssland med den ockuperade Krimhalvön, utsattes under måndagen för en attack. Arkivbild.Foto: AP/TT

Under natten till onsdagen har Ryssland beskjutit den sydligt belägna Odessa-regionen i Ukraina. Det är andra natten i rad som området beskjuts sedan Moskva drog sig ur spannmålsuppgörelsen på Svarta havet.

President Volodymyr Zelenskyj säger att attackerna mot hamnstaden Odessa "avsiktligt" riktade sig mot platser som används för att exportera spannmål.

Annons

– Ryska terrorister riktade medvetet in sig på infrastruktur för spannmålsexport, och varje rysk missil är ett slag inte bara mot Ukraina, utan mot alla i världen som vill ha ett normalt och tryggt liv, sade Zelenskyj på sociala medier.

Enligt Ukraina förstördes 60 000 ton spannmål i nattens attack. 12 personer skadades i attacken, enligt ukrainska myndigheter.

Brand på Krim

Tusentals civila har evakuerats efter att en stor brand under natten mot onsdagen brutit ut på en militärförläggning på ryskockuperade Krim.

Enligt den ryskinstallerade guvernören Sergej Aksionov på Krim bröt branden ut på det militära träningsområdet i Kirovske. En närliggande motorväg har tvingats stänga och över 2 000 civila personer har evakueras, sade guvernören på Telegram.

Myndigheterna har inte sagt något om orsaken till branden, men enligt flera ryska medier hördes detonationer i området under natten.

Obekräftade uppgifter som citeras av BBC gör gällande att Ukraina ligger bakom branden. Uppgifterna har inte bekräftats från officiellt håll.

Tidigare uppgifter från nyhetsbyrån AFP gjorde gällande att Ukraina tagit på sig ansvaret för branden.

Viktig motorväg

Den motorväg som stängts av efter branden på Kreml länkar samman Kertjbron med staden Sevastopol där den ryska Svartahavsflottans har sitt högkvarter.

Branden kommer en dag efter attacken mot Kertjbron, som förbinder Ryssland med den ockuperade Krimhalvön.

Kiev har vid upprepade tillfällen sagt att Ukraina ska återta kontrollen över den ockuperade Krimhalvön.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons