Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukraina: Beslagta rysk egendom

Ukraina vill att alla dess allierade tar rysk egendom i beslag och säljer den.
Ekonomi • Publicerad 11 april 2022
Ta tankbåtarna från Ryssland och sälj dem för att betala vår återuppbyggnad, tycker företrädare för Ukraina. Arkivbild.Foto: 

Det gäller ryska tillgångar som finns utomlands, bland annat oljetankers. Pengarna föreslås användas till återuppbyggnaden av Ukrainas förstörda städer och infrastruktur.

Nu pågår förhandlingar med en rad länder, enligt Oleg Ustenko, ekonomisk rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelensky. Han ville dock inte berätta vilka länder det handlar om.

Annons

Sanktioner mot Ryssland har inneburit att runt 300 miljarder dollar (över 2837 miljarder kronor) av den ryska centralbankens tillgångar utomlands har frusits, men de fysiska skadorna på egendom i Ukraina är betydligt större än så, enligt Ustenko.

– Vi tror att vi kan beslagta tillgångar utomlands, inklusive Rysslands flotta av oljetankers, säger Ustenko.

Rysslands statskontrollerade Sovcomflot PJSC är en av världens största ägare av mellanstora Aframax oljetankers, enligt Clarksos Research Services Ltd. Fartygen trafikerar vanligen Medelhavet, Nordsjön, Svarta havet och Östersjön.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons