Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

UD fördömer Rysslands utpekande

Rysslands ambassadör kallades upp till UD i fredags. Under mötet fördömde utrikesdepartementet Rysslands annektering men även att landet pekat ut USA som ansvarigt för Nord Stream-läckorna.
Ukrainakriget • Publicerad 1 oktober 2022
Robert Rydberg (mitten) är kabinettssekreterare på utrikesdepartementet. Arkivbild.
Robert Rydberg (mitten) är kabinettssekreterare på utrikesdepartementet. Arkivbild.Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB/TT

Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev kallades upp till UD efter Vladimir Putins tal i fredags. Han togs emot av kabinettssekreterare Robert Rydberg, vilket bara görs i särskilt allvarliga fall.

– Jag uttryckte Sveriges fördömande av att annektera ytterligare fyra ukrainska regioner. Det är folkrättsvidrigt. Sverige skulle aldrig erkänna annekteringen. Jag tog även särskilt upp de ansvarslösa uttalanden om kärnvapen som Ryssland gjort. Varje användning av kärnvapen skulle vara ett övergrepp av historiska dimensioner som skulle fördömas av världssamfundet.

Annons

Under mötet diskuterades även läckorna på Nord Stream-gasledningarna.

– På slutet av vårt möte tog jag upp händelserna kring Nord Stream och att Ryssland pekat ut USA. Om man gör den den typen av allvarliga anklagelser så borde man även presentera konkreta bevis, säger Rydberg.

Robert Rydberg vill inte närmare gå in på vad Viktor Tatarintsevs svar blev, förutom att han redogjorde för den ryska positionen. Men Rydberg berättar att svaret som gavs var det förväntade.

– Jag kan konstatera att det inte vara några överraskningar. Det var ett allvarligt möte mellan två länder som har en mycket olika syn på vad som sker och hur Ryssland agerar.

TT: Kommer den svenska ambassadören i Ryssland kallas upp som ett svar?

– Det har jag inte hört. Att den ryska ambassadören kallades upp kom nog inte som en överraskning för dem.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons