Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tyskt stöd för Merkels u-sväng om coronahjälp

Gemensam upplåning har länge varit tabu i Tyskland, EU:s största ekonomi.
Trots det får förbundskansler Angela Merkel stöd för sin helomvändning om EU-hjälp till de medlemsländer som drabbats värst av coronapandemin.
EU/Tyskland • Publicerad 26 maj 2020
Angela Merkel får stöd för sin helomvändning.
Angela Merkel får stöd för sin helomvändning.Foto: Odd Andersen/AP/TT

När Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron lanserade sin finansieringsplan för ett hjälppaket till Spanien, Italien och andra hårt drabbade länder var det många som höjde på ögonbrynen.

Planen går i korthet ut på att EU-kommissionen lånar upp omkring 500 miljarder euro på marknaden och delar ut i bidrag till Spanien, Italien och övriga hårt drabbade länder. Lånet ska sedan betalas av gemensamt i kommande års EU-budgetar.

Majoritet tyskar för

Annons

Den så kallade "frugala fyran" – Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike – är starkt emot förslaget, som läggs fram skarpt av kommissionen på onsdag. Men på hemmaplan får Merkel stöd för u-svängen.

Tunga namn i kristdemokratiska CDU har redan slutit upp bakom förbundskanslern, och en opinionsmätning publicerad av Der Spiegel visar att även en majoritet av tyskarna är positiva till draget – 51 procent – medan 34 procent är negativa.

– Jag hyser inga tvivel om att det finns brett stöd för förslaget i tyska förbundsdagen, säger Wolfgang Schäuble, parlamentets talman, som tidigare var finansminister under Merkel.

Schäuble, fortfarande en inflytelserik röst i tysk politik, har länge varit negativ till EU-gemensam upplåning, eftersom han precis som många tyskar uttryckt oro för att tyska skattebetalare ska tvingas ta notan för italienska och grekiska utsvävningar.

Men coronakrisen är av en annan art än eurozonens skuldkris, hävdar han.

EU-skeptiker negativa

Bland de kritiska tyska rösterna finns den konservativa CDU-falangen Värdeunionen, vars ledare Alexander Mitsch har uppmanat parlamentsledamöter i Berlin och Bryssel att rösta ned hjälppaketet.

Även liberala FDP och främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD), som kom in i förbundsdagen 2017 med en starkt EU-skeptisk agenda, är negativa.

Merkel har redan lämnat över ordförandeposten i CDU till försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer, och väntas sluta som kansler efter valet 2021.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons