Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukraina: Nej till presidenten – vill ha Scholz

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier var beredd att resa till Kiev – men fick veta att han inte var välkommen. Nu förtydligar Ukraina anledningen till beslutet.
Ukraina • Publicerad 13 april 2022
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier under pressträffen i tisdags.
Tysklands president Frank-Walter Steinmeier under pressträffen i tisdags.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Steinmeier hade tänkt besöka Kiev tillsammans med sina motsvarigheter i Polen och de baltiska länderna för att skicka en "signal om stark solidaritet" med Ukraina, rapporterar flera medier.

– Jag var förberedd på det, men tydligen (...) var det inte önskat i Kiev, sade Steinmeier under en pressträff i Warszawa i tisdags.

Tillbakavisar uppgifter

Annons

Enligt tyska Bilds ukrainska källor fick Steinmeier inte komma på grund av vad som beskrivs som hans nära kopplingar till Ryssland de senaste åren. Ukraina utesluter dock inte ett framtida möte, enligt Bilds uppgifter.

Uppgifterna tillbakavisas dock av Oleksij Arestovytj, rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj. Han säger till tysk tv att beslutet har att göra med att man vill att förbundskansler Olaf Scholz ska besöka Kiev.

– Jag tror att huvudargumentet var ett annat – vår president förväntar sig kanslern eftersom han kan fatta direkta, praktiska beslut, inklusive vapenleveranser.

Tysklands president har – till skillnad från förbundskanslern – främst en ceremoniell roll.

Har kritiserats

Enligt Arestovych är den hårt drabbade staden Mariupols öde avhängigt huruvida man får tillgång till tyska vapenleveranser eller inte. Något sådant löfte har dock inte kommit från Berlin.

Han framhåller att tidsaspekten spelar en central roll och att varenda spilld minut ska ses ur perspektivet att det är "våra barn som dör, våldtas och mördas".

Tysklands president, som tidigare var utrikesminister, har mött stor kritik, både på hemmaplan och från andra länder, för att under flera år fört en alltför mjuk politik mot Moskva, vilket han sedan erkänt varit ett misstag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons