Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tyskland svänger om omstridd halvledaraffär

Tyskland • Publicerad 8 november 2022
Tysklands näringsminister och vicekansler Robert Habeck (till vänster, här bredvid förbundskansler Olaf Scholz) vill stoppa en omstridd halvledaraffär. Arkivbild.
Tysklands näringsminister och vicekansler Robert Habeck (till vänster, här bredvid förbundskansler Olaf Scholz) vill stoppa en omstridd halvledaraffär. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Tysklands näringsminister och vicekansler Robert Habeck (De gröna) vill stoppa den omstridda försäljningen av tyska halvledartillverkaren Elmos till Kinaägda svenska konkurrenten Silex, erfar Süddeutsche Zeitung.

Skälet ska vara att affären skulle vara till men för den allmänna säkerheten och ordningen i Tyskland, skriver tidningen, och hänvisar till källor inom näringsdepartementet.

Annons

I slutet av oktober rapporterade Handelsblatt att regeringen i Berlin var på väg att godkänna affären, men sedan dess tycks den brokiga koalitionen ha svängt.

Förbundskansler Olaf Scholz, som tillhör Socialdemokraterna (SPD), har den senaste tiden hamnat i skottlinjen för en annan kontroversiell affär med Kinakoppling, nämligen försäljningen av en del av Hamburgs hamn till en statlig kinesisk rederikoncern.

Hamnaffären fick klartecken av regeringen i Berlin, trots varningar från underrättelsetjänsterna BND och BFV, alla tunga departement och EU-kommissionen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons