Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tyskland ger Ukraina militärt miljardbistånd

Tyskland • Publicerad 16 april 2022
En maniferstation för Ukraina utanför riksdagshuset i Berlin förra veckan.
En maniferstation för Ukraina utanför riksdagshuset i Berlin förra veckan.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Tysklands regering sade på fredagen att man ska ge Ukraina miljardbistånd att använda till militära medel. Totalt kommer landet att öka sitt internationella bistånd inom försvarssektorn till två miljarder euro, där den största delen går till Ukraina.

Tysklands finansminister Christian Lindner skriver på Twitter att de nya anslagen är en del av tilläggsbudgeten och att de ges efter krav från förbundskanslern Olaf Scholz.

Annons

Beslutet kommer efter det att Tyskland kritiserats av Ukraina, men även EU-länder som Polen och de baltiska staterna, för att inte tillräckligt stödja landet.

Tidigare i veckan avböjde Kiev ett erbjudande om att Tysklands president Frank-Walter Steinmeier skulle besöka Kiev. Ukraina ville hellre att förbundskanslern Scholz skulle komma, men denne har sagt att något besök inte är aktuellt för tillfället.

Tysklands president, som tidigare var utrikesminister, har mött stor kritik, både på hemmaplan och från andra länder, för att under flera år fört en alltför mjuk politik mot Moskva, vilket han sedan erkänt varit ett misstag.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons