Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tyskland vill börja vaccinera tolvåringar

Tyskland vill redan om en och en halv vecka erbjuda covidvaccin till barn i åldrarna 12–15 år, meddelar förbundskansler Angela Merkel.
Coronaviruset • Publicerad 28 maj 2021
Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelar att landet gärna börjar vaccinera barn från tolv år och uppåt.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelar att landet gärna börjar vaccinera barn från tolv år och uppåt.Foto: Annegret Hilse/AP/TT

Satsningen ska inledas den 7 juni, och sedan ska unga i de åldrarna som vill kunna få åtminstone den första av två doser före slutet av augusti.

Men det hela är avhängigt fredagens besked från Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA), säger Merkel enligt Deutsche Welle. Det rör Pfizer-Biontechs vaccin, som fram till nu varit godkänt inom EU för ungdomar från 16 år. Nu väntas klartecken för det preparatet även till 12–15-åringar.

Annons

Kanada och USA har redan börjat vaccinera barn i de åldrarna.

Merkel understryker att vaccinering inte kommer att vara obligatorisk, och att det inte kommer att påverka huruvida barnen kan eller inte kan gå i skolan eller resa.

Tysklands läkemedelsverk rapporteras tidigare ha signalerat att det endast kommer att rekommendera vaccin till barn med underliggande sjukdomar.

Andra expertinstanser har reserverat sig mot att vaccinera barn, eftersom barn sällan blir svårt sjuka i covid-19 samtidigt som tillgången på vaccin i världen är fortsatt begränsad.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons