Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tyskar hamstrar matolja och mjöl

Ekonomi • Publicerad 1 april 2022
Ukraina står för hälften av exportutbudet på världsmarknaden för solrosolja. Arkivbild
Ukraina står för hälften av exportutbudet på världsmarknaden för solrosolja. ArkivbildFoto: EFREM LUKATSKY AP/TT

Försäljningen av mjöl och matolja i Tyskland mer än fördubblades under de första veckorna efter att ryska styrkor inledde sin attack mot Ukraina den 24 februari, rapporterar tidningen Financial Times med hänvisning till den tyska statistikbyrån Destatis.

Hamstringen tog fart då många befarar brist på produkter som mjöl och solrosolja, som till stor del importeras från Ryssland och Ukraina. Vissa butiker har för att stävja problemet infört olika tak för hur mycket av de mest efterfrågade produkterna som enskilda konsumenter får köpa.

Annons

Mjölförsäljningen ökade med 206 procent under perioden 7-13 mars jämfört med en vecka sex månader tidigare, enligt Destatis. För matoljan ökade försäljningen med 123 procent.

Sedan mitten av mars har hamstringstrenden avtagit något, men försäljningen av de utpekade produkterna är fortfarande högre än normalt.

Ungefär hälften av solrosoljan som finns att köpa på världsmarknaden kommer normalt från Ukraina. Ryssland står samtidigt för över 20 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons