Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tyska pendlare kan vaccinera sig på tåget

I moskén, på fotbollsplanen – eller varför inte under tågresan till jobbet? Genom att erbjuda covidvaccin på lättillgängliga platser hoppas Tysklands myndigheter övertyga fler skeptiker att kavla upp och ta en spruta.
Tyskland • Publicerad 12 september 2021
Vaccinering pågår i den tyska kollektivtrafiken.
Vaccinering pågår i den tyska kollektivtrafiken.Foto: Christophe Gateau/AP/TT

Restaurangerna är fulla, samtalen handlar om det kommande valet eller den egna semestern. I Tyskland tycks många vilja lägga pandemin bakom sig och låta livet gå sin gilla gång utan påminnelser om viruset som har tagit över 90 000 liv i landet.

Men politikerna är inte fullt lika avslappnade. Tyskland har halkat efter många andra europeiska länder när det gäller vaccineringen mot covid-19 och andelen fullvaccinerade har i flera dagar envist legat kvar runt 62 procent.

Annons

Det ses som ett orosmoln inför vintern, då smittotalen väntas öka – i synnerhet på grund av deltavarianten. Enligt experter borde vaccinationsgraden ligga på 85 procent för att Tyskland ska klara sig bra genom de kyligare månaderna.

Tvekar om spruta

Frågan är varför många tyskar tvekar inför att ta en spruta. Bara 5–10 procent hyser ett starkt motstånd inför tanken på att vaccinera sig, enligt smittskyddsmyndigheten RKI. Men många är fortfarande osäkra och har inte bestämt sig för hur de ska göra – trots att myndigheterna gör allt för att underlätta.

– Det har aldrig varit lättare att vaccinera sig. Det har aldrig gått snabbare, säger förbundskansler Angela Merkel i sin podd.

Från och måndag kommer det gå att vaccinera sig i kollektivtrafiken, på religiösa platser och i sporthallar, enligt nyhetsbyrån Reuters. Ingen tidsbokning kommer att behövas under den vecka som kampanjen pågår.

Vaccintåg

I Berlin har Deutsche Bahn redan inlett vaccinering ombord på tågen som trafikerar huvudstadens ringbana. Pendlare kan passa på att ta en spruta under resan men hittills har bara omkring hundra doser vaccin varit tillgängliga under kampanjen.

– Jag tänkte varför inte? Om det redan fanns på tåget och allt jag behövde göra var att gå ombord, så har det klara fördelar jämfört med att gå till doktorn och boka en tid, säger Andreas Resing till Deutsche Welle.

Han blev dock snart besviken eftersom de få doserna som fanns redan hade tagit slut. Det är oklart varför tågoperatören inte satsade högre.

Angela Merkel pekar på att antalet fall av covid-19 ökar och att de flesta som vårdas på sjukhus inte är vaccinerade.

– För att klara hösten och vintern måste vi övertala fler människor att vaccinera sig. Jag ber er: skydda er själva och varandra. Vaccinera er.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons