Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tyska beskedet: Ingen ny kärnkraft i Sverige

Det kommer inte att byggas någon ny kärnkraft i Sverige av den tyska energijätten Uniper, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
Energi • Publicerad 10 november 2022
Barsebäcks kärnkraftverk, vars sista reaktor stängdes av 2005.Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

– Varken i Sverige eller någon annanstans har Uniper några planer på att bygga ny kärnkraft, det är fakta, säger talespersonen Georg Oppermann till radion.

Uniper är delägare i Sveriges alla tre aktiva kärnkraftverk, Oskarshamn, Ringhals och Forsmark. Man är även ägare i Barsebäck som håller på att monteras ned.

Annons

Nyligen uttryckte Åsa Carlson, vd för Barsebäck Kraft, ett dotterbolag till Uniper, att hon hoppades på en ny energipark i Barsebäcksområdet där kärnkraft skulle kunna ingå under första halvan av 2030-talet.

Men det tyska moderbolaget säger bestämt nej även till att bygga atomkraft via sina dotterbolag.

Georg Oppermann har tagit del av rapporteringen i Sverige och menar att Åsa Carlsons uttalanden bygger på ett missförstånd. Dessutom kommer krisdrabbade Uniper att tas över av den tyska staten från årsskiftet.

Den nuvarande tyska regeringen har beslutat att stänga all kvarvarande kärnkraft i landet från och med april nästa år.

– Om den tyska regeringen vill annorlunda så får den säga det när den tar över, men jag känner inte till att det skulle bli några förändringar, säger Oppermann.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons