Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bred nedgång på börsen

Handeln på Stockholmsbörsen inleddes med en kraftig nedgång på måndagen. Många kurser återhämtade sig, men det breda OMXS-indexet stängde ändå på minus på 0,9 procent
Börs • Publicerad 20 december 2021
Börsen backade 0,9 på procent på handelsveckans första dag. Arkivbild.
Börsen backade 0,9 på procent på handelsveckans första dag. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Allra sämst av de mest omsatta bolagen gick kullagerjätten SKF, som tappade 2,5 procent, tätt följd av bilsäkerhetskoncernen Autoliv och banken SEB som föll 2,4 respektive 2,3 procent.

Överlag var utvecklingen negativ på de europeiska börserna, som en konsekvens av förnyad oro för den nya coronavarianten omikron.

Annons

Runtom i Europa vidtogs åtgärder för att stoppa smittspridningen. Exempelvis har Nederländerna beslutat om en komplett nedstängning till och med mitten av januari, och i Storbritannien har nödläge utlysts.

Detta satte också tydliga spår i oljepriset. Priset på råolja föll över 4 procent, och Lundin Energy backade till exempel 1,5 procent på Stockholmsbörsen.

Skidanläggningsföretaget Skistar, som på morgonen redovisade förlustsiffror under det senaste kvartalet, tappade 1,5 procent. En annan förlorare var skogsbolaget Billerud Korsnäs, ned 10,8 procent, sedan företaget aviserat köpet av en amerikansk papperstillverkare.

I motsatt riktning gick gruvbolaget Josemaria Resources. Aktien rusade 21,0 procent efter att Lundin Mining lagt ett bud på branschkollegan.

De ledande europeiska börserna backade, FTSE-index i London med 0,1 procent och CAC 40-index i Paris med 0,8 procent. DAX-index i Frankfurt hade vid 18-tiden gått ned 1,9 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons