Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tvivel om Trump: Kungamakarkronan på sned

Donald Trump föreställde sig en segervåg som skulle föra honom tillbaka till toppen. Men den uteblev.
Efter veckans mellanårsval står Republikanerna i USA inför ett vägskäl. Allt fler anser att det är hög tid att gå vidare.
USA • Publicerad 11 november 2022
Donald Trump tog emot inbjudna gäster på en pampig valvaka i Florida i tisdags. Stämningen kom av sig när resultaten rullade in.
Donald Trump tog emot inbjudna gäster på en pampig valvaka i Florida i tisdags. Stämningen kom av sig när resultaten rullade in.Foto: Andrew Harnik/AP/TT
En Trump-anhängare står och begrundar skeendena på en valvaka i Scottsdale, Arizona, under valnatten.
En Trump-anhängare står och begrundar skeendena på en valvaka i Scottsdale, Arizona, under valnatten.Foto: Ross D Franklin/AP/TT
En av Donald Trumps satsningar i mellanårsvalen var på senatskandidaten Mehmet Oz i Georgia, som är känd för amerikaner som tv-läkaren "Doctor Oz". Han förlorade. Här framträder de tillsammans i Latrobe, Pennsylvania, förra helgen.
En av Donald Trumps satsningar i mellanårsvalen var på senatskandidaten Mehmet Oz i Georgia, som är känd för amerikaner som tv-läkaren "Doctor Oz". Han förlorade. Här framträder de tillsammans i Latrobe, Pennsylvania, förra helgen.Foto: Jacqueline Larma/AP/TT

Trump arrangerade en stor valvaka i sitt residens Mar-a-Lago i Florida i tisdags. Välrenommerade anhängare och USA:s största medier hade bjudits in, väl medvetna om att värden försökt kratta manegen inför nästa presidentval.

Landets förre ledare hade ställt sig bakom drygt 330 kandidater i mellanårsvalen, och agerat kungamakare i processen där de sållades fram. Under valkvällen skulle framgångarna skördas.

Annons

– Om de vinner så tycker jag att jag borde få all ära för det och om de förlorar så borde jag inte bli klandrad alls, men det kommer säkert bli tvärtom, sade Trump i en intervju med tv-kanalen Newsnation, som publicerades samma dag.

I Mar-a-Lago uteblev feststämningen. Det stod tidigt klart att kandidater som fått Trumps stöd inte gick så bra som han hade hoppats – och att Republikanerna inte kunde kapitalisera på missnöjet i USA och få den makt som partiet hade hoppats på.

Hoppat på vinnartåg

Visserligen har många kandidater som Trump givit sin välsignelse segrat. Men i de fallen var det överlag så att det ansågs mer eller mindre redan givet att de skulle vinna.

Lackmustestet sker i stället i delstater och distrikt där opinionen står och väger.

I valet till senaten stod mycket av Trump-sidans hopp till Pennsylvania, men där förlorade ex-presidentens kandidat, tv-läkaren Mehmet Oz. För att makten i kammaren ska tippa över tyder nu mycket på att Trumpstödde Herschel Walker, skandalomsusat tidigare proffs i amerikansk fotboll, måste vinna en avgörande omgång i Georgia i december.

I valet till representanthuset har majoriteten av Trumps mer riskfyllda satsningar misslyckats.

Och i Georgia har den konservative guvernören Brian Kemp, som har tagit strid mot Trumps falska valfuskanklagelser, blivit omvald med gott stöd.

– Det här valet visar att om republikaner fokuserar på lösningar i den verkliga världen, sådana som sätter hårt arbetande människor i första rummet, så kan vi vinna både nu och i framtiden, sade han i sitt segertal.

"Förödande roll"

Den republikanske senatorn Pat Toomey, som går i pension från det mandat Mehmet Oz inte kunde vinna i Pennsylvania, säger sig vara rejält besviken.

– Jag tror att en enorm faktor i allt detta var Donald Trumps förödande roll i processen, säger han till The Wall Street Journal.

Annons

Fler republikaner har börjat beskriva honom som ett problem, i såväl öppna som anonyma uttalanden till amerikanska medier.

– Jag menar, vi hade en historisk chans och Trumps rekrytering av icke valbara kandidater sumpade det för oss, säger den republikanske veteranstrategen Scott Reed till AP.

– Jag anser bestämt att han inte längre bör vara det republikanska partiets ansikte utåt, säger den tidigare representanthusledamoten Peter King, som tidigare stöttade Trump, till The New York Times.

Flera skribenter i den inflytelserika konservativa tidskriften National Review markerar tydligt mot Trump. En skriver att Republikanerna måste välja: Trump eller valsegrar.

Nya åsikter hos Fox

Republikanernas största seger tog Floridas guvernör Ron DeSantis, som sedan en tid tillbaka hålls fram som en möjlig kandidat i nästa presidentval.

Den bilden framträder nu också i medier som länge har vurmat för Donald Trump, som de konservativa flaggskeppsmedier som ägs av mediemogulen Rupert Murdoch.

I Fox News hörs nya tongångar, då kommentatorer och pratprogramsgäster plötsligt har börjat ifrågasätta ex-presidentens inflytande – och i stället lyft fram DeSantis som en tänkbar president.

Under valrörelsen gav Donald Trump Floridaguvernören öknamnet "DeSanctimonious" (sanctimonious betyder skenhelig). Efter valet prydde en segerrusig DeSantis kvällstidningen The New York Posts förstasida med rubriken "DeFuture".

"Trump är det republikanska partiets största förlorare", slog The Wall Street Journals högerlutande ledarsida fast dagen efter valet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons