Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tvetydigt om ryska motgången – "har bara börjat"

Det går dåligt för den ryska invasionen och president Vladimir Putin var inte beredd på Ukrainas starka motstånd. Eller?
Uppgifterna kan mycket väl överdrivas av propagandaskäl, eller rent önsketänkande. I själva verket utvidgas Rysslands offensiv, enligt Johan Norberg vid FOI.
Ukraina • Publicerad 15 mars 2022
Förstörd stridsvagn efter strider norr om Kiev.
Förstörd stridsvagn efter strider norr om Kiev.Foto: Felipe Dana/AP/TT
Rysk uniform övergiven vid trottoaren i Irpin den 9 mars.
Rysk uniform övergiven vid trottoaren i Irpin den 9 mars.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Film efter film, inspelade med mobilkamera eller drönare, visar hur pansarfordon totalförstörs, stridsflyg skjuts ned och tillfångatagna soldater tvingas ner på knä. Uppgifterna om ukrainska framgångar i kriget mot den ryska invasionen sprids som en löpeld, både på sociala medier och i andra mer traditionella kanaler. Kriget har inte alls gått så som Rysslands president Vladimir Putin hoppats, heter det enligt flera analyser. Men är det den fullständiga bilden?

– Den ryska operationen fortsätter, och utvidgas fortfarande. Detta är det största kriget i Europa sedan 1945 och vi är bara inne på den tredje veckan, säger Johan Norberg, Rysslandskännare och forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Annons

Ukrainare redogör bara för fiendens motgångar – och skulle de ryska soldaterna dokumentera sina angrepp i Ukraina skulle det gå emot den ryska propagandabilden av kriget.

– Om de lägger ut bilder ser det ju ut som att de krigar sönder Ukraina, vilket de säger att de inte gör.

Inte förlorat anfallskraft

Men det är trots allt klart att Ryssland råkat i trångmål i Ukraina. Moralen hos den ukrainska militären är stark och det civila motståndet är massivt. Samtidigt har rapporter pekat på ryska problem med stridsviljan, ledningen, logistiken, samordning och flygunderstöd, framhäver Johan Norberg.

– Det verkar stämma. Men det har inte stoppat offensiven. Och ryssarna har inte förlorat all sin anfallskraft.

Varje dag uppdateras kartbilden över Ukraina med nya områden som Ryssland säger sig ha tagit kontroll över. Framryckningarna fortskrider – om än inte lika snabbt som under krigets första dagar.

– Ju längre in man kommer desto längre blir till exempel underhållsvägarna, och tempot går ned. Den ryska operationen är inte på något sätt färdig och vi vet ännu inte hur representativa uppgifterna om problemen faktiskt är.

Svårt att hålla kontroll

Samma kritiska blick måste dock även riktas mot rapporterna om rysk framgång. Den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Ria hävdar att Ryssland nu tagit kontroll över tillräckliga områden för att skapa en landkorridor mellan sedan tidigare annekterade Krimhalvön och Donbass i östra Ukraina. Det är möjligt, enligt Johan Norberg. Men vad innebär egentligen kontroll i detta läge?

– Det kan vara så att inga ukrainska förband kan göra motstånd. Men det betyder inte att medborgarna går med på vad som sker.

Ryssland kan mycket väl behöva tampas med landminor och andra nålstick på vägen mellan Krim och Donbass, eller att järnvägarna sprängs.

– Det kan vara lätt att dåna ut med militära styrkor, köra fram till ett mål och säga: "Nu vann vi". Men hur ska man säkra och behålla området? säger Johan Norberg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons