Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tvättade gängens miljoner – fälls i hovrätten

Växlingskontoret tvättade närmare en kvarts miljard åt en rad kriminella nätverk. Tolv personer dömdes i tingsrätten, varav flera till långa fängelsestraff. Nu fälls tio av dem också i hovrätten.
Brott • Publicerad 2 november 2022
Växlingskontoret World Exchange låg på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.
Växlingskontoret World Exchange låg på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Svea hovrätt, som prövat domarna mot tio av de tolv, delar i stora drag tingsrättens slutsatser, men bedömer alla penningtvättsbrott som grova oavsett belopp. Samtliga inblandade får något sänkta fängelsestraff med hänsyn till långa häktningstider med restriktioner.

Fyra av de tolv som i februari dömdes av Stockholms tingsrätt för sin inblandning i penningtvättshärvan var med och drev själva växlingskontoret. Åtta har koppling till kriminella nätverk eller depåkonton hos kontoret.

Annons

Strängast straff fick den 53-årige kontorschefen som styrt verksamheten. Han dömdes av tingsrätten till fängelse i åtta år och nio månader för flera grova penningtvättsbrott, grova narkotikabrott och grova bokföringsbrott.

Hovrätten ogillar en av åtalspunkterna för grovt penningtvättsbrott, och dömer mannen till åtta år och sex månaders fängelse.

En anställd och en samarbetspartner, som i tingsrätten dömdes till fem år och sex månaders fängelse, får sina straff sänkta med ett år respektive ett år och sju månader. Ytterligare en anställd får sitt straff sänkt med sex månader till sex års fängelse.

Miljoner i taket

Av de övriga åtta dömde tingsrätten sju personer till fängelse i mellan fem månader och åtta år och sex månader. En fick villkorlig dom. Strängast straff fick en man som dömdes för synnerligen grov narkotikasmuggling och flera grova penningtvättsbrott.

Hovrätten sänker mannens straff med två månader.

Härvan uppdagades när polisen i juni 2020 slog till mot World Exchange på Södermalm i Stockholm. Bakom det som på ytan framstod som ett anspråkslöst växlingskontor dolde sig ett omfattande penningtvättsmaskineri.

I lokalen påträffades 15 miljoner kronor i kontanter gömda i dolda utrymmen, däribland ovanför ett innertak. Beslagtagna anteckningar avslöjade mängder av transaktioner som innefattade 16 kriminella nätverk.

Brottsvinster på över 220 miljoner kronor tvättades och slussades vidare till gängen, en verksamhet som enligt rätten möjliggjort storskaliga narkotikaaffärer i Sverige och utomlands.

"Bank för kriminella"

Tillslaget föregicks av en längre tids spaningsarbete under vilket polisen kunnat knyta välkända gängkriminella till lokalen.

Erland Koch, rådman vid Stockholms tingsrätt, beskrev i samband med de fällande domarna i tingsrätten hur växlingskontoret fungerat som en "bank för kriminella nätverk och andra verksamma inom narkotikahandeln".

Annons

En del av transaktionerna har gått via det informella hawalasystemet, och har inneburit att stora belopp som satts in i Stockholm har kunnat betalas ut i andra länder i samband med narkotikaaffärer. Kontorschefen, en anställd och samarbetspartnern dömdes därför för grovt narkotikabrott.

Fakta: Hawala

Hawala, arabiska för överföring, är namnet på ett informellt överföringssystem som växte fram längs Sidenvägen på 700-talet.

Systemet används fortfarande flitigt runtom i världen och bygger på att globala nätverk av förmedlare, hawaladar, går i god för tillgångar och värden. Det är ett sätt att överföra pengar utan att flytta dem.

Det vanligaste är att en förmedlare på uppdrag av en avsändare kontaktar en annan förmedlare i mottagarens närhet, och går i god för att ett belopp finns och ber att det ska betalas ut.

Skulden regleras vid ett senare tillfälle, och systemet bygger således helt på tillit mellan de inblandade parterna.

De allra flesta transaktioner är legitima och hawala utgör en livlina för människor i exempelvis krigshärjade områden eller samhällen som drabbats av naturkatastrofer. Systemet har dock även använts av terrororganisationer och kriminella som vill dölja intäkter från brottslig verksamhet.

Källa: FOI

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons