Nyheter

TV: Så höjer sjukvården i länet beredskapen mot corona

Blekinge Artikeln publicerades
Ett av mottagningstälten finns vid sjukhuset i Karlshamn. Det andra står vid Lyckeby vårdcentral. Vid akuten i Karlskrona finns också ett tält sedan tidigare.
Foto: Bo Åkesson
Ett av mottagningstälten finns vid sjukhuset i Karlshamn. Det andra står vid Lyckeby vårdcentral. Vid akuten i Karlskrona finns också ett tält sedan tidigare.

Omedelbart efter helgen fanns inga fler bekräftade smittade av coronavirus i Blekinge. Men sjukvården skruvar upp beredskapen och öppnar tre mottagningstält på lika många platser i länet.

Under en ny presskonferens i måndagseftermiddag hade smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö fått sällskap av flera andra ledningspersoner. Mats Berggren trädde fram på en helt nyinrättad tjänst som operativ chef för regional särskild sjukvårdsledning.

– Tältet vid akuten i Karlskrona ska vara öppet dygnet runt och är i drift sedan lunch. De båda andra, vid vårdcentralen i Lyckeby och vid dagakutcentralen i Karlshamn, har öppet mellan klockan 8 och 21. De går i gång i morgon respektive på onsdag, berättade han.

– Tanken är att patienter med symtom på övre luftvägsinfektion inledningsvis ska tas om hand i tälten. Där finns sjuksköterskor som kan göra en första bedömning innan patienten slussas vidare. Och vi vill att alla som söker sig till vården ringer till oss innan man kommer hit. Vi har stärkt upp möjligheterna att svara i telefon också ute på vårdcentralerna. Och det är viktigt att veta att både privata och offentliga vårdcentraler ingår i samarbetet.

Bengt Wittesjö och Mats Berggren.
Foto: Bo Åkesson
Bengt Wittesjö och Mats Berggren.

Alla andra som vill söka vård?

– Allt annat från att ha fått en spik i foten till övriga sjukdomar, utom just övre luftvägsbesvär, vill vi också ha ett förvarnande samtal om. Men de lotsas sedan in på den vanliga vårdcentralen och behöver inte passera tälten. Vi vill inte alls ha några på drop-in besök. För den skull kommer vi ha entrévärdar utplacerade för att möta upp vid ingångarna.

När tas prover för coronavirus?

– Det kan ändras dag för dag. Just nu ser våra möjligheter bra ut. I nuläget tar vi prover i begränsad omfattning på sjukvårdspersonal som visar symtom med feber och hosta, på flertalet av alla som läggs in och likadant på särskilda boenden. Vårt laboratorium har begränsade resurser. Men vi räknar med att kunna öka provtagningen och väntar på att få nya instrument som ger oss bättre möjligheter, sa smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

– Vi, liksom grannlänen Kronoberg och Kalmar och några Norrlandslän har hittills drabbats lindrigare än andra delar i landet. I synnerhet i jämförelse med storstäderna. Men det finns ingen anledning att tro annat än att viruset kommer hit som på många andra håll ilandet.

– En tung fråga är att se över skyddsutrustningen för vår egen personal, sa Bengt Wittesjö och Mats Bergren tillade:

– Vi måste hushålla med den för att ha tillgång när det verkligen behövs.

Bland annat Folktandvårdens tandläkare har fått direktiv om att bara använda visir - men inte munskydd under arbete.

I måndags fanns 12 smittade i länet som är lindrigt sjuka och vårdas i hemmet. Ingen med coronasmitta var inlagd för intensivvård under måndagseftermiddagen.

– Vi arbetar just nu med att hitta möjligheter för fler platser, både beträffande lokaler och andra resurser. Omfördelning av personal mellan länen finns med i diskussionerna, men någon begäran från till exempel Skåne, finns inte i nuläget, sa Mats Berggren.

Hur många kan vara smittade i verkligheten just nu?

– De kända fallen är för få. Någon sådan beräkning finns ännu inte någonstans i landet.

Fakta

Sjukhusrestauranger

Sjukhusledningen har bestämt att sjukhusens restauranger i Karlshamn och Karlskrona bara serverar måltider till personal, inte till besökare och patienter. Däremot hålls Blekingesjukhusets kaféer öppet för alla, också på Vämö Center i Karlskrona. Personer med feber eller akuta luftvägssystem uppmanas dock att inte uppsöka kaféerna.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.