Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tusentals demonstrerar för aborträtt inför val

USA • Publicerad 9 oktober 2022
Demonstranter uppmanade folk att lägga sin röst på demokraterna i mellanårsvalet. Arkivbild från tidigare aborträtt-demonstration.
Demonstranter uppmanade folk att lägga sin röst på demokraterna i mellanårsvalet. Arkivbild från tidigare aborträtt-demonstration.Foto: Darin Oswald/AP/TT

Tusentals människor i USA gick på lördagen ut och protesterade mot inskränkningen av aborträtten, sedan landets högst domstol i juni rev upp "Roe mot Wade", det domslut som sedan 1973 garanterat den.

Syftet är att få väljare att rösta på Demokraterna i mellanårsvalet som äger rum om en månad.

Annons

Demonstranter i Washington DC sjöng "Vi tänker inte gå tillbaka" och bar på affischer med uppmaningen att rösta blått (demokraternas färg) för att behålla kvinnornas rättigheter.

Mellanårsvalet ses av demonstranterna som en möjlighet att återinföra den nationella rätten till abort. Kongressen, USA:s lagstiftande församling, kan lagstifta i abortfrågan. En ny lag skulle stå över ett beslut om aborträtten i HD. Men att få ett stöd för en sådan lag finns inte i den splittrade senaten i dag, där stöd skulle behövs av 60 av 100 senatorer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons