Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tusentals delfiner i Svarta havet tros ha dött

Förödelsen av kriget i Ukraina syns inte bara på land. Forskare befarar att flera tusen delfiner i Svarta havet har dött, rapporterar The Independent.
Ukraina • Publicerad 6 juni 2022
Flera tusen av Svarta havets delfiner uppskattas ha dött sedan kriget i Ukraina bröt ut. Arkivbild.
Flera tusen av Svarta havets delfiner uppskattas ha dött sedan kriget i Ukraina bröt ut. Arkivbild.Foto: Robert F Bukaty/AP/TT

Redan i april varnade den turkiska havsforskningsstiftelsen om effekterna som kriget riskerade att föra med sig på det marina ekosystemet i Svarta havet.

Nu visar rapporter att flera tusen delfiner redan har dött, enligt Ivan Rusev, ukrainsk forskningschef vid Tuzla Estuaries National Nature Park. Analyserna har gjorts med hjälp av tillgänglig data från bland annat Ukraina, Turkiet, Bulgarien och Rumänien.

Annons

Sedan kriget bröt ut har döda delfiner sköljts upp vid kusten i såväl Ukraina, Bulgarien och Turkiet som Ryssland, med skador och brännmärken från bomber och minor. Obduktioner visar också tecken på svält hos vissa delfiner vilket tyder på att tillgången på föda också har försämrats.

"Ödet för delfinerna i Svarta havet är mycket sorgligt och det kommer ta lång lång tid för populationen att återhämta sig från kriget", skriver Ivan Rusev.

Förra året gjordes beräkningar av forskare som uppskattade delfinpopulationen i Svarta havet till en kvarts miljon. Hur många som finns kvar i regionen nu är okänt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons