Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tusentals civila dödade efter statskupp

Allra minst 6 000 civila har dödats sedan militärens maktövertagande i Myanmar, visar en rapport.
Det avser bara juntastyrets första 20 månader och mörkertalet antas vara stort.
Myanmar • Publicerad 13 juni 2023
Sedan februari 2021 har Myanmar styrts av en militärjunta. Över 6|000 civila dödades under de första 20 månaderna. Arkivbild.
Sedan februari 2021 har Myanmar styrts av en militärjunta. Över 6|000 civila dödades under de första 20 månaderna. Arkivbild.Foto: AP/TT

I februari 2021 störtades Aung San Suu Kyis regering av Myanmars militär. Sedan dess och fram till den 30 september förra året har 6 300 civila dödats "av politiska skäl", enligt rapporten som släpps av Norges fredsforskningsinstitut (Prio). Fler än 2 600 personer har skadats under samma period.

"Våra uppgifter visar att antalet dödsoffer i konflikten är högre än vad som tidigare rapporterats", säger Stein Tønnesson, en av skribenterna bakom rapporten, i ett pressmeddelande.

Annons

Militärjuntans militär, armé och polis bedöms ha dödat runt hälften av personerna som räknas in i rapporten. Drygt 2 100 tros ha blivit dödade av oppositionsgrupper.

Andra odefinierade personer eller grupper bedöms ligga bakom runt 1 100 av dödsfallen, enligt Prio.

"Den verkliga dödssiffran är säkerligen högre eftersom många av morden troligtvis inte har rapporterats in", heter det i rapporten.

Även efter den tidsperiod som rapporten täcker har det skett våldsamheter i landet, bland annat då det myanmariska flygvapnet har anfallit områden från luften.

Militärjuntan har i dagarna även kritiserats av FN för att ha nekat hjälparbetare resevisum efter cyklonen Mochas framfart i maj i år. Enligt FN behövde minst 800 000 människor akut hjälp med livsmedel och annat efter cyklonen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons