Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tusenlappar kan sparas före körkortskravet

Från 1 maj gäller körkortskrav för den som vill köra vattenskoter. Men det finns övergångsregler som kan spara tusenlappar för den snabbe.
Det billigare förarbeviset duger i praktiken som körkort, om det tas före 1 maj.
Ekonomi • Publicerad 5 april 2022
Så rundar du de stramare reglerna. Arkivbild.
Så rundar du de stramare reglerna. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Från 1 maj krävs förarbevis för att köra vattenskoter. Regeln har tillkommit i spåren av uppmärksammad buskörning och flera olyckor, vilket fick regeringen att agera härom året.

– Nu är det slutlekt, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) när utredningen om lagförslaget lades fram för snart två år sedan.

Annons

Transportstyrelsen berättar nu att omkring 20 000 har fått sitt förarbevis för vattenskoter godkänt, med runt 250 ansökningar om dagen. Men den absoluta merparten av dessa lever på en övergångsregel, att man sedan tidigare har ett förarbevis eller kustskepparintyg eller liknande och nu ansökt om vattenskoterkörkort. Det är enbart 800 som hittills har utbildats i syfte att ta förarbevis för just vattenskoter.

Gammalt förarbevis räcker

Fram till april 2023 räcker det nämligen med att kunna visa upp sitt gamla förarbevis, enligt övergångsregeln. Därefter måste den som vill köra ha sökt om förarbevis för vattenskoter hos Transportstyrelsen, det kostar 300 kronor, men någon ny utbildning krävs inte.

Att ett gammalt förarbevis för fritidsbåt räcker, motiveras så här:

– Det säger att man har en viss sjövana sedan tidigare, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen.

Billigare alternativ

Saknas däremot någon form av behörighet till sjöss sedan tidigare blir utbildningen relativt dyr. De olika utbildarna tar runt 5 000 kronor eller mer för en tvådagarskurs med teori och praktik. Ett 40-tal utbildare finns godkända av Transportstyrelsen.

En utbildning för förarbevis kostar som regel "bara" runt 2 000 kronor. Det finns utbildare som fortfarande har platser kvar för snabbkurser en helg i april.

Men det brådskar om man ska hinna med och i dag saknar någon form av tidigare behörigheter på sjön. Efter 1 maj, gäller inte den övergångsregeln längre, då måste man gå den särskilda, dyrare vattenskoterutbildningen.

Fakta: Detta krävs för vattenskoterkortet

Från 1 maj måste den som vill köra vattenskoter ha ett förarbevis att visa upp, antingen ett gammalt som man kanske tagit tidigare för att förbättra sina sjökunskaper, eller ett nytaget för att få köra just vattenskoter.

Övergångsregeln innebär att den med förarbevis (taget före 1 maj 2022) får köra vattenskoter till 30 april 2023. Efter det datumet måste man ha ansökt om bevis hos Transportstyrelsen, men utan att behöva gå någon ny utbildning. Den som saknar alla tidigare former av behörigheter på sjön måste efter 1 maj gå den särskilda, oftast dyrare vattenskoterutbildningen.

Böter hotar den som kör utan förarbevis. I värsta fall, exempelvis sjöfylleri, kan förarbeviset dras in av polisen.

Minimikravet för att få köra vattenskoter med de nya reglerna är att föraren är minst 15 år gammal.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons