Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ukraina: Ryssland minerar "allt" under reträtt

Ryssland uppger att reträtten från Cherson har inletts. I Ukraina är man dock fortsatt skeptisk till beskedet.
Från brittiskt håll spås reträtten ta flera dagar och lämna de ryska styrkorna sårbara när de korsar floden Dnepr.
Ukraina • Publicerad 10 november 2022
Ukrainska soldater går igenom skyttegravar som grävts av ryska soldater i ett återtaget område i Chersonregionen i oktober.
Ukrainska soldater går igenom skyttegravar som grävts av ryska soldater i ett återtaget område i Chersonregionen i oktober.Foto: Leo Correa/AP/TT
Områden under rysk kontroll och rysk militär närvaro, samt ukrainsk motoffensiv den 9 november.
Områden under rysk kontroll och rysk militär närvaro, samt ukrainsk motoffensiv den 9 november.Foto: Johan Hallnäs/TT

Den beordrade reträtten från Cherson har inletts, hävdar Rysslands försvarsdepartement på torsdagen. Än syns dock inga tydliga tecken på ett fullständigt ryskt tillbakadragande. President Volodymyr Zelenskyj har antytt att det snarare kan handla om en strategisk fälla än en följd av ryska bakslag i kriget.

– Fienden kommer inte med gåvor och gör inte saker av välvilja, sade han i sitt kvällstal på onsdagen.

Annons

President Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak uppger att ukrainarna nu rycker fram mot Cherson med varsamhet. Enligt rådgivaren fruktar man att de ryska styrkorna vill förvandla Cherson till en "dödens stad" efter sortin.

"Den ryska militären minerar allt de kan: lägenheter, avlopp. Artilleri på den vänstra stranden (av Dnepr) ska lägga staden i ruiner. Så här ser den 'ryska världen' ut: kom, stal, firade, dödade 'vittnen', lämnade ruiner och drog", skriver Podoljak på Twitter.

"Gått in i ny fas"

Enligt den ukrainske generalen Valeryj Zaluzhnyj har landets styrkor avancerat sju kilometer åt två olika håll samt återtagit ett tiotal samhällen i Chersonregionen sedan det ryska reträttbeskedet.

"Vi fortsätter vår offensiv i enlighet med planen", uppger Zaluzhnyj via Telegram.

Storbritanniens försvarsdepartement tror att den ryska reträtten kan ta flera dagar att genomföra. Ryska styrkor kommer att vara sårbara när de korsar floden Dnepr, skriver departementet på Twitter och uppger vidare att ryssarna förstört flera broar och troligen lagt ut minor under sitt tillbakadragande.

"Inte över"

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW) tror inte att det rör sig om någon krigslist för att locka in ukrainska styrkor i strider i Cherson.

"Slaget om Cherson är inte över, men ryska styrkor har gått in i en ny fas – att prioritera att dra tillbaka sina styrkor över floden under kontrollerade former och försena ukrainska styrkor, snarare än att man försöker att stoppa den ukrainska motoffensiven helt och hållet", skriver ISW i sin senaste lägesuppdatering.

Natochefen Jens Stoltenberg säger enligt nyhetsbyrån AFP att en rysk reträtt från Cherson – om den visar sig stämma – innebär "ännu en seger för Ukraina".

"Enormt mänskligt lidande"

USA:s försvarschef Mark Milley uppger att nästan en kvarts miljon människor dödats eller skadats i kriget i Ukraina.

– Det har varit ett enormt mänskligt lidande, säger han enligt BBC.

Annons

Omkring 40 000 civila i Ukraina och med marginal fler än 100 000 ryska soldater har dödats eller skadats sedan det ryska anfallskriget inleddes i februari. Samma siffror gäller antagligen för den ukrainska militären, uppger Milley.

Enligt Milley har Ryssland samlat 20 000–30 000 soldater i Chersonområdet. De första indikationerna tyder på att de ryska trupperna faktiskt kommer att retirera, enligt försvarschefen.

– Jag tror att de gör det för att bevara sina styrkor och för att upprätta försvarslinjer söder om floden Dnepr, men det återstår att se, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons