Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Turkiska parlamentet möjliggör sommararbete

Turkiets parlament har möjliggjort att utrikesutskottet ska kunna sammanträda under sommaruppehållet. Det rapporterar Bloomberg, med hänvisning till Official Gazette.
Nato • Publicerad 15 juli 2023
Turkiets President Recep Tayyip Erdogan under Natotoppmötet i Vilnius.
Turkiets President Recep Tayyip Erdogan under Natotoppmötet i Vilnius.Foto: Pavel Golovkin AP/TT

Parlamentet i Ankara går på sommaruppehåll på lördagen, till och med den 1 oktober. Innan det tog paus röstades för att hålla utrikesutskottet i beredskap, enligt Official Gazette som bland annat publicerar information från landets parlament samt nya lagar.

Under Natotoppmötet i Vilnius meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Sveriges Natoansökan kan godkännas först när parlamentet "återöppnar" igen. Det har allmänt tolkats som efter sommaruppehållet i oktober.

Annons

I samband med det påtalade Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) att Turkiets ratificering kan gå snabbare än så.

"Så snart som möjligt"

Han konstaterade att Erdogan själv under sitt tal i Vilnius använde orden "så snart som möjligt" vid två tillfällen under sitt anförande.

– Han använde överhuvudtaget aldrig begreppet oktober, utan han pratade om att parlamentet ska ha sommarstängt. Men som mitt samtal med den turkiske utrikesministern bekräftade går det att kalla samman parlamentet om man vill, sade Billström.

Samtidigt har turkiska medier rapporterat om kraftig inrikespolitisk kritik mot Erdogans beslut att släppa in Sverige i försvarsalliansen. Ordföranden för Nya Välfärdspartiet (YRP), Fatih Erbakan, uttryckte under onsdagen att han förväntar sig att regeringen omprövar beslutet.

Inte majoritet

Även Erdogans koalitionsparti extremhögerpartiet MHP uttrycker kritik och anser att Sverige inte lyckats med att ta tillräckligt avstånd från terrorism. Samtidigt gör Devlet Bahceli, partiledare för MHP, tydligt att Erdogan är den som till sist fattar beslutet.

Eftersom Erdogans parti AKP inte har majoritet i parlamentet skulle Sveriges Natointräde i teorin kunna stoppas.

– Det är inte otänkbart att MHP eller AKP-ledamöter röstar emot det svenska medlemskapet. Men jag tror inte heller att Erdogan saknar förmåga att förmå MHP att ratificera ansökan om det är vad han vill, säger Aras Lindh till Dagens Nyheter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons