Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Turkiet ger Khashoggi-fallet till Saudiarabien

Rättsfallet om mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi ska flyttas från Turkiet till Saudiarabien – kungadömet vars högsta ledning anklagats för att ligga bakom mordet.
Saudiarabien • Publicerad 7 april 2022
Demonstrant i Istanbul håller bild på journalisten Jamal Khashoggi 2020, två år efter att han mördats på saudiska konsulatet i staden.
Demonstrant i Istanbul håller bild på journalisten Jamal Khashoggi 2020, två år efter att han mördats på saudiska konsulatet i staden.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Turkisk domstol har beslutat att stoppa prövningen av de 26 saudiska medborgare som misstänks för medverkan i mordet på saudiske journalisten Jamal Khashoggi, och överlämnar ärendet till Saudiarabien.

Turkiets justitieminister Bekir Bozdag ställer sig bakom beslutet.

Annons

"Genom att göra det lämnar de fullt medvetet över fallet till de som är ansvariga för dådet", sade människorättsgruppen Amnestys generalsekreterare Agnès Callamard i ett uttalande inför beslutet.

Turkiet, som befinner sig i ekonomisk kris, har länge försökt förbättra relationen till Saudiarabien. Turkiet söker lån från flera länder i närområdet och president Recep Tayyip Erdogan planerar ett besök i Riyad inom kort.

Jamal Khashoggi, som med sin journalistik riktade kritik mot det stränga styret i hemlandet, mördades efter att ha besökt det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober 2018. Underrättelsetjänster i väst har pekat ut den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som högst ansvarig.

Khashoggis fästmö Hatice Cengiz har tidigare sagt att hon kommer att överklaga beslutet och att hon är besviken över utvecklingen och hur fallet hanterats.

– Nu börjar allt återgå till hur det var innan, som om ingenting hade hänt, sade hon då.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons