Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tuomioja: Hultqvist föreslår alternativ allians

En politisk tungviktare i Finland uppger att försvarsminister Peter Hultqvist (S) har förslagit en försvarsallians mellan Sverige och Finland som ett alternativ till Nato.
Det finns inget sådant förslag på bordet, skriver Hultqvist till TT.
Politik • Publicerad 9 april 2022
Finländska riksdagsledamoten Erkki Tuomioja säger att försvarsminister Peter Hultqvist har föreslagit en försvarsallians mellan Sverige och Finland istället för att gå med i Nato, skriver HBL. Arkivbild.
Finländska riksdagsledamoten Erkki Tuomioja säger att försvarsminister Peter Hultqvist har föreslagit en försvarsallians mellan Sverige och Finland istället för att gå med i Nato, skriver HBL. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Hultqvist har föreslagit en försvarsallians mellan de två länderna med uppbackning av USA, säger den socialdemokratiska finländska riksdagsledamoten Erkki Tuomioja till Hufvudstadsbladet (HBL).

– Finland har tidigare inte uteslutit det här, men idén har tidigare saknat stöd i Sverige, både bland dem som stödjer ett svenskt Natomedlemskap och bland Natomotståndarna, av motsatta skäl, säger Tuomioja.

Annons

Tuomioja uppger att han har fört åtskilliga samtal med de svenska Socialdemokraterna och är säker på att de tar förslaget på allvar.

Digitala möten har hållits mellan Socialdemokraterna i utrikes- och försvarsutskotten i Finland och Sverige.

Socialdemokraterna har statsministerposten i Finlands koalitionsregering.

Tuomioja är vice ordförande i den finländska riksdagens utrikesutskott och medlem i försvarsutskottet. Han leder också partiets interna arbetsgrupp för utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken.

"Inget sådant förslag på bordet"

Erkki Tuomioja säger att Hultqvist också har diskuterat saken med Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen (C).

HBL frågar Tuomioja om det är han själv som är den pådrivande kraften till förslaget.

– Jag skulle säga att det mer är svenskarna och Peter Hultqvist, svarar han.

I ett sms till TT skriver Hultqvist om Tuomiojas uppgifter:

"Jag kommenterar inte förtroliga samtal. Det finns inget sådant förslag på bordet, och inget annat heller, i de diskussioner vi för med de andra partierna i den svenska riksdagen", skriver Hultqvist.

Förslaget har enligt Tuomioja uppkommit eftersom det funnits ett intresse för att hitta andra alternativ än Nato. Att ansöka om Natomedlemskap skulle i det rådande världsläget kunna uppfattas som en eskalation, anser han.

Finland tar inte förslaget på allvar

Annons

Tuomioja anser dock att man i Finland inte tar förslaget på allvar. Han befarar att Finlands statsledning redan har fattat beslut om att ansluta sig till Nato.

Enligt Tuomioja lär Finland ansöka om medlemskap i Nato inom några veckor eller några månader. Han ser att det kommer finnas en stark majoritet för en ansökan.

Tuomioja kan ändå inte med tydlighet svara på hur en process för en allians mellan Finland och Sverige skulle se ut eller om den skulle vara tillräcklig.

– Det skulle innebära att USA skulle vara med som tredje hjulet, inte genom ett fördrag, men genom det samarbete som har pågått redan sedan kalla kriget och som kommer att fördjupas efter Niinistös Washington-besök där man satte i gång en process.

Talade med Andersson

Finlands president Sauli Niinistö reste i början av mars till USA för samtal med president Joe Biden. Niinistö uppgav då att det långvariga samarbetet länderna emellan inom försvars- och säkerhetssektorn ska utvecklas vidare.

Under överläggningarna talade Niinistö och Biden också med Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) i telefon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons