Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tung M-kritik mot klent elstöd

Flera tunga Skånemoderater är besvikna på den kompensation för höga elpriser som den nya regeringen har presenterat.
Statsminister Ulf Kristersson (M) utesluter inte mer stöd nästa år, men just nu är det viktiga att agera snabbt.
Ekonomi • Publicerad 1 november 2022
Christian Sonesson (M) och flera tunga Skånemoderater är besvikna på den kompensation för elpriserna som regeringen presenterat. Det är inte vad Moderaterna lovade i valrörelsen, skriver de i en debattartikel. Arkivbild.
Christian Sonesson (M) och flera tunga Skånemoderater är besvikna på den kompensation för elpriserna som regeringen presenterat. Det är inte vad Moderaterna lovade i valrörelsen, skriver de i en debattartikel. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Det är inte det högkostnadsskydd vi har blivit lovade och som vi lovade våra väljare", skriver de tunga Skånemoderaterna i en debattartikel i Expressen.

– Jag tycker att det ligger rätt nära, att det handlar om en retroaktiv utbetalning och om att snabbt göra det som var möjligt att göra, säger Ulf Kristersson till TT.

Annons

– Jag tycker att det var viktigt att vi kunde hålla löftet att före den första november berätta hur vi avser att hantera retroaktivt de extremt höga kostnader som har varit.

Missnöjda med formen

Men Skånemoderaterna är missnöjda med utformningen.

"Vi var flera skånska moderater som både höjde på ögonbrynet och behövde lyssna om innan vi insåg att det som presenterades var något helt annat än det vi blivit lovade", skriver regionrådet Anna Jähnke och Carl Johan Sonesson, styrelseordförande i Region Skåne, samt Carina Wutzler och Christian Sonesson, ordförande i kommunstyrelsen i Vellinge respektive Staffanstorp i debattartikeln i Expressen.

De fyra Skånemoderaterna skriver att det inte fanns något högkostnadsskydd i det som statsminister Ulf Kristersson (M) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) lade fram förra veckan.

Inte vad vi lovade

I stället för ett högkostnadsskydd för den kommande vintern var det ett återbetalningssystem för året som just passerat, konstaterar de. Det var inte vad de lovade sina väljare när de knackade dörr i valrörelsen. De som nu sitter i regeringen hade ju sagt att staten skulle ta kostnaden över en viss nivå den vinter som nu väntar.

– Det var det som var möjligt att göra på mycket kort sikt, men det säger inte vad vi kommer att göra under 2023. Det får vi återkomma till, säger Kristersson.

– Vi har inte stängt dörren för att göra mer, men det här var det som var möjligt att åstadkomma mycket snabbt, fortsätter han.

"Vi tillsammans med många Skånemoderater lovade skåningarna att en röst på Moderaterna skulle innebära att ett högkostnadsskydd skulle komma på plats redan i vinter. Vi förväntar oss att vår nya statsminister och regering håller det löftet", skriver de fyra och varnar för konkurser och arbetslöshet om inget mer görs.

Mån om snabbhet

Kristersson säger att han har stor respekt för att många skåningar nu har extremt höga elräkningar.

– Det var därför vi var måna om att göra någonting snabbt – som gick att göra, säger han.

– Det är ingen liten sak att vi för många hushåll och företag i praktiken halverar elräkningarna bakåt i tiden med de resurser som har byggts upp, och nu ges tillbaka till elkonsumenterna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons