Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tufft lönekrav från hamnarbetare

Hamnarbetarförbundet, som inte är med i LO, går ut hårt i årets avtalsrörelse. Hamnfacket vill ha en löneökning på sex procent.
Arbetsgivarna i Sveriges Hamnar vill vänta med att kommentera.
Arbete • Publicerad 8 mars 2023
Martin Berg, ordförande i Hamnarbetarförbundet. Arkivbild.
Martin Berg, ordförande i Hamnarbetarförbundet. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Fackförbunden inom LO har i samordning krävt en löneökning på 4,4 procent.

Transport, som bland annat också organiserar just hamnarbetare, har dock ställt sig utanför samordningen och kräver 5,5 procent.

Annons

Men Hamnarbetarförbundet går alltså längre.

"Vi ser det som nödvändigt att kräva löneökningar som förmår bromsa upp den drastiska reallönesänkning vi och i princip alla andra löntagare är drabbade av i rådande priskris", säger förbundsordförande Martin Berg i ett pressmeddelande.

Berg tillägger att hamnfacket är "beredda att med konkreta åtgärder bistå andra yrkesgrupper som vill ta strid", vilket kanske kan ses som en vink om tänkbara sympatiåtgärder.

Förbundets motpart i förhandlingarna är Sveriges Hamnar.

"Det är för tidigt att kommentera de enskilda förslagen eller kraven från olika fackförbund", säger Johan Grauers, förhandlingschef på Sveriges Hamnar, i en skriftlig kommentar till TT.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons