Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Arbetsförmedlingen: ”Kraftig ökning av varsel”

Publicerad 23 mars 2020
Foto: Anders Wiklund/TT

Den senaste veckan har Arbetsförmedlingen registrerat drygt 13 000 personer som varslats om uppsägning i spåren av coronakrisen.

Hälften av alla varsel är i hotell och restaurang enligt Arbetsförmedlingen. I andra hand är det bemannings och resebranschen som sett mest varsel. 75 procent av all varsel som följd av coronakrisen kommer från dessa branscher.

Annons

Hittills under mars månad är det sammantaget 18 367 personer som varslats om uppsägning. Det är en högre takt än under finanskrisen enligt Arbetsförmedlingen. I Blekinge har än så länge 19 personer varslats enligt Arbetsförmedlingens statistik. Dock är det så att om företagets huvudkontor är i Stockholm kan personen som varslas hamna i Stockholms statistik, trots att de jobbar i Blekinge. Det kan därför vara så att det finns fler varslade i Blekinge än vad statistiken visar.

– Det är ett allvarligt läge och kommer att bli utmaningar på arbetsmarknaden, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, på en pressträff.

– Det som hänt i ekonomin är att hushållens konsumtion har avstannat. Vi känner oro och har slutat köpa saker. Det är främst hotell- och restaurangnäringen som har drabbats.

Däremot ser Arbetsförmedlingen ingen större effekt på bygg- och industrisektorn.

Texten uppdateras.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons