Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trumps landsmän: Expresidenten har agerat fel

Tre fjärdedelar av amerikanerna anser att expresident Donald Trump agerat fel – antingen brottsligt eller oetiskt, visar en mätning.
Minst fyra rättsliga utredningar pågår mot Trump, varav en resulterat i åtal.
USA • Publicerad 31 mars 2023
Expresident Donald Trump fotad under ett kampanjtal i Waco i Texas förra veckan.
Expresident Donald Trump fotad under ett kampanjtal i Waco i Texas förra veckan.Foto: Evan Vucci/AP/TT
En kvinna grips efter att ha stört förbipasserande vid en demonstration till stöd för Trump, utanför distriktsåklagarens kontor i New York.
En kvinna grips efter att ha stört förbipasserande vid en demonstration till stöd för Trump, utanför distriktsåklagarens kontor i New York.Foto: Yuki Iwamura/AP/TT

“Politisk förföljelse och valpåverkan på en historisk högsta nivå", dundrar Trump i ett uttalande kort efter att åtalet mot honom offentliggjordes under natten till fredagen.

Expresidenten skyller åtalet, som väckts i New York och rör utbetalningar till en tidigare porrskådespelare inför valkampanjen 2016, på "radikala vänsterdemokrater" som han påstår driver häxjakt.

Olagligt eller inte?

Annons

Men Donald Trump är inte enbart åtalad, han är också Republikanernas främsta aspirant inför nästa års presidentval, enligt sajten Real Clear Politics sammanställning. Ur det perspektivet är det intressant att se hur de rättsliga processerna tas emot av väljare.

Enligt en mätning som public servicebolagen NPR /PBS gjorde innan New York-åtalet offentliggjordes anser 56 procent att de fyra rättsliga utredningarna mot Trump är rättvisa. 41 procent ser dem som en "häxjakt".

Samtidigt anser tre av fyra amerikaner att Trump gjort något fel: 46 procent säger att han gjort något olagligt och 29 procent att han gjort något oetiskt, om än inte ett lagbrott. 23 procent av de drygt 1 300 amerikaner som deltog i undersökningen tycker att Trump inte gjort något fel alls.

Republikanerna splittrade

De svarandes uppfattning följer ganska väl partilinjerna: 87 procent av dem som stöder Demokraterna anser att utredningarna är rättvisa. Bland de politiskt oberoende ligger stödet på 51 procent.

En av fem med republikanska sympatier stöttar utredningarna, medan 80 procent anser dem vara en "häxjakt". Troligen är det Trumps kärnväljare – vita män på landsbygden – som hör till den sistnämnda gruppen.

Trump är fortsatt populär hos sina kärnväljare, men har svårt att vinna mark i andra grupper. I nuläget leder han stort i kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat, men kniper han kandidaturen kommer han få svårt att vinna själva presidentvalet 2024, skriver NPR.

Vid sidan av utredningen i New York undersöks i nuläget Donald Trumps inblandning i stormningen av Kapitolium efter presidentvalet 2020. Han utreds också för försök att påverka valresultatet i delstaten Georgia samt för att ha förvarat hemlighetsstämplade dokument i sitt residens Mar-a-Lago i Florida.

Fakta: Trump gjuten kandidat – förlorar mot Biden

En sammanställning av aktuella mätningar från Real Clear Politics visar att Trump har ett stöd på 45,7 procent för att bli Republikanernas presidentkandidat, mot 28,9 för Floridaguvernören Ron de Santis. Den senare har ännu inte formellt meddelat om han kandiderar.

Ron de Santis är den enda av de tilltänkta presidentkandidaterna hos Republikanerna som anses ha någon chans mot Trump.

Om det vore presidentval i USA i dag skulle resultatet bli tämligen jämnt, visar en annan mätning. Demokraternas Joe Biden skulle få 45,1 procent, mot Trumps 44,1, enligt politiksajten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons