Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trumps advokater vill få domare utbytt

USA:s tidigare president Donald Trump vill få domaren utbytt i fallet där han står åtalad för att ha försökt omkullkasta resultatet i valet 2020.
Trumps advokater hävdar att domaren tidigare uttalat sig partiskt.
USA • Publicerad 12 september 2023
USA:s expresident Donald Trump och hans advokater vill byta ut den domare som lottats till hans fall. Arkivbild från 3 augusti.
USA:s expresident Donald Trump och hans advokater vill byta ut den domare som lottats till hans fall. Arkivbild från 3 augusti.Foto: Toby Brusseau/AP/TT

Det rör sig om tidigare uttalanden som den federala domaren Tanya Chutkan gjort i samband med att deltagare vid stormningen av kongressen den 6 januari ställts inför rätta, enligt en anmälan som lämnats in till domstolen.

Chutkan ska enligt Trumps advokater bland annat ha sagt att kongresstormningen var inspirerad av "blind lojalitet till en person som förresten förblir fri till denna dag."

Annons

"Hennes kommentarer tyder på att hon kom fram till en slutsats, före det här fallet, att president Trump är mer värd en fängelsetid än den åtalade hon dömde", skriver de och tillägger att Chutkan bör avstå att döma i fallet.

Trump står åtalad på fyra punkter för att ha försökt omkullkasta valresultatet 2020 genom att sprida lögner om att demokraten Joe Biden vunnit genom fusk, vilket kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium.

Chutkan, som tilldelats fallet, har tidigare meddelat att rättegången mot Trump inleds den 4 mars nästa år.

Den federala rättegången rör ett av flera åtal som riktats mot Trump och många av hans närmaste medarbetare.

Fakta: Åtalad på fyra punkter

Åtalet på fyra punkter gäller Trumps försök att få resultatet efter presidentvalet 2020 ogiltigförklarat och brotten beskrivs bland annat som konspiration.

"Syftet med konspirationen var att kullkasta de legitima resultaten av presidentvalet 2020 genom att använda medvetet falska påståenden om valfusk", står det i det 45 sidor långa åtalet.

Enligt åtalet ska Trump ha försökt justera resultatet efter presidentvalet 2020 till sin fördel. Det kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021. Men innan dess ska Trump har försökt påverka bland annat valarbetare och folkvalda i flera delstater.

Den särskilde åklagaren Jack Smith säger att stormningen av Kapitolium genomfördes av Trump-anhängare som drevs av hans lögner om valfusk. Inne i byggnaden skulle kongressen formellt utse demokraten Joe Biden till vinnare i presidentvalet 2020 när Trumps anhängare tog sig in.

Flera medkonspiratörer nämns i åtalet, men inte vid namn eftersom de inte åtalas för några brott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons