Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trump tror att han åtalas på nytt – om 6 januari

Den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump förväntar sig att bli gripen och åtalad för händelserna den 6 januari 2021.
USA • Publicerad 18 juli 2023
USA:s expresident Donald Trump. Arkivbild.
USA:s expresident Donald Trump. Arkivbild.Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Det meddelar han på sin medieplattform Truth Social på tisdagen, efter att han i söndags ska ha mottagit ett brev av den särskilde åklagaren Jack Smith som meddelat att Trump är ett mål i utredningen kring stormningen av Kapitolium.

Trump säger att han nu har fyra dagar på sig att anmäla sig till åtalsjuryn – "något som nästan alltid innebär ett gripande och åtal", skriver expresidenten.

Annons

"Det är en mycket sorglig och mörk period för vår nation!", fortsätter han.

Vidare skriver Trump att han har rätt att protestera mot ett val som "jag är helt övertygad om att var riggat och stulet".

Överskuggar DeSantis

Trump leder fortfarande stort för att bli republikanernas presidentkandidat i valet 2024, trots tidigare åtal som knappt verkar ha ruckat på stödet för expresidenten.

Trumps juridiska problem överskuggar däremot Floridaguvernören Ron DeSantis presidentkampanj. Han är Trumps republikanska huvudkonkurrent.

Under en presskonferens i South Carolina på tisdagen fick han nästintill enbart frågor om Trump.

Tillfrågad om åklagarens brev svarade DeSantis att han "inte kan uttala sig i frågan" då han inte sett brevet – men uttryckte samtidigt sin hittills kraftigaste kritik mot Trumps passivitet den 6 januari.

– Jag tror att det framkom hur han var i Vita huset och inte gjorde något medan saker och ting pågick. Han borde ha visat sig starkare.

– Men att försöka kriminalisera det, det är en helt annan fråga, tillade DeSantis.

En "häxjakt"

På Truth Social benämner Trump åklagarens besked som en "häxjakt" och att det hela handlar om valmanipulation och ett "politiskt beväpnande av brottsbekämpning".

Smith har redan anklagat den 77-årige Trump för flera brott relaterade till bevarande av hemligstämplade dokument efter att han lämnade Vita huset.

Annons

Smiths talesperson har inte kommenterat tisdagens uppgifter.

Den 6 januari 2021 stormades Kapitolium i Washington av Trump-anhängare. Fem människor miste livet i samband med händelsen.

Fakta: Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor och in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

Fakta: Fler rättsfall mot Donald Trump

Bokföringsbrotten

34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången är planerad till mars 2024.

.

Valet 2020 och stormningen av kongressen

Federala åklagare granskar misstankar om att Donald Trump och hans rådgivare ska ha försökt att förändra resultatet i presidentvalet 2020.

Ett specialutskott i kongressens representanthus har tidigare rekommenderat att Trump och rådgivare åtalas för att ha utövat påtryckningar i fråga om valresultatet. I representanthusets utredning ingick en granskning av stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

.

Delstaten Georgia

En utredning pågår om det telefonsamtal som Donald Trump gjorde till Georgias valansvarige Brad Raffensperger, där Trump ville att republikanen Raffensperger skulle "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i delstaten i presidentvalet 2020. Åklagare har redan varnat Trumps advokat Rudy Giuliani och flera lokala republikaner att de riskerar formella anklagelser.

.

Delstaten New York

Delstaten New Yorks justitieansvariga Letitia James har stämt expresidenten och hans Trump Organization för att ha vilselett skattemyndigheter om värdet på fastigheter och golfanläggningar för att få lån och skattelättnader. James kräver 250 miljoner dollar i skadestånd. Ett civilrättsligt mål inleds i oktober. Åklagare på Manhattan har utrett samma misstankar, men valde att inte väcka åtal.

.

Anklagelse om våldtäkt

I ett civilrättsligt mål hävdar en tidningskolumnist att hon blivit våldtagen av Donald Trump i mitten av 1990-talet. Vid rättegången som avslutades i maj kom juryn fram till att Donald Trump utsatt henne för sexuella övergrepp och att han gjort sig skyldig till förtal, då han påstått att kolumnistens utsaga var en lögn påhittad för att sälja böcker.

Trump dömdes att betala 5 miljoner dollar i skadestånd, men har sagt att han överklagar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons