Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trots räddningen – dålig börsdag att vänta

Beskedet om att bankjätten UBS köper krisande Credit Suisse fick marknaden att dra en lättnadens suck på söndagskvällen.
Några större börsuppgångar lär vi inte se under måndagen – men köpet kan ha hindrat ett större ras.
Ekonomi • Publicerad 20 mars 2023
UBS köp av Credit Suisse har förmodligen räddat börsen från större ras, enligt Esbjörn Lundevall. Arkivbild.
UBS köp av Credit Suisse har förmodligen räddat börsen från större ras, enligt Esbjörn Lundevall. Arkivbild.Foto: Michael Buholzer/AP/TT

I stort är köpet av Credit Suisse positivt för marknaden men måndagen ser däremot ut att bli ytterligare en dålig börsdag, enligt Esbjörn Lundevall, aktiestrateg hos SEB.

Måndagen inleddes med stora börsras i Asien i Tokyo och Hongkong och även med en nedgång på terminshandeln.

Annons

Det ska däremot inte ses som ett underkännande av räddningsaktionen, menar Esbjörn Lundevall.

– Vi måste alltid jämföra med vad som hade hänt om vi inte hade fått en helglösning för Credit Suisse. Om jag gissar hade börsen varit ned mycket mer då.

Bör inte ha spridningseffekter

Enligt Andreas Håkansson, analytiker hos Danske bank, bör aktiemarknaden dra en lättnadens suck för den snabba lösningen banker emellan.

– Credit Suisse var ett unikt problem i Europa och när man nu har löst det bör det inte finnas spridningseffekter.

Han tror att det kommer att ha en lugnande effekt på aktiemarknaden men att det däremot kan bli stökigare på obligationssidan.

– Där det antagligen blir stökigare är på AT1-sidan, obligationer som tar stora förluster. Det överraskade oss, för de tog större förluster än aktieägarna vilket normalt inte behöver vara fallet, säger han.

UBS höjde budet

UBS ska tidigare ha bjudit omkring en miljard schweizerfranc för Credit Suisse, som dock ansåg att det var för lågt.

Under söndagseftermiddagen kom samstämmiga medieuppgifter om att UBS höjt budet och på kvällen bekräftade Schweiz centralbank att parterna är överens om att UBS får köpa Credit Suisse för det något högre tre miljarder schweizerfranc, motsvarande drygt 34 miljarder kronor.

– Det verkar däremot inte vara hundra procent klart utan ska godkännas på andra plan. Nu måste antagligen myndigheterna övertyga aktieägarna i Credit Suisse om att om det inte hade kommit någon lösning hade det i stället blivit en konkurs, och då hade de förlorat 100 procent, säger Esbjörn Lundevall.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons