Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trio frias för 12 år gammal gruppvåldtäkt

Tre män frias för en gruppvåldtäkt 2011 mot en då 14-årig flicka, meddelar Malmö tingsrätt. Männen greps efter en dna-träff i samband med ett annat brott.
Brott • Publicerad 4 juli 2023
De tre männen frias för en 12 år gammal våldtäkt. Arkivbild.
De tre männen frias för en 12 år gammal våldtäkt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Tolv år har gått sedan våldtäkten på Ribersborgsstranden i Malmö. Nu frias männen, som i dag är i 30-årsåldern, från åtalet om grov våldtäkt mot barn. Orsaken är att rätten – trots att man kommit fram till att männen har genomfört samlag med flickan – inte anser att åklagarens utredning är tillräcklig för en eventuell dom, uppger Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande.

Rätten anser det inte bevisat att männen haft anledning att tro att flickan var under 15 år. Inte heller bevisningen, som bland annat bygger på äldre videoinspelningar med flickan och hennes vänner, anses tillräcklig.

Annons

"Eftersom tingsrätten inte heller har funnit det styrkt att gärningarna har genomförts med våld eller att målsäganden befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd ska de tilltalade frikännas", står det i domen.

Enligt det tidigare åtalet befann sig flickan i ett hjälplöst tillstånd, utsattes för grova sexuella övergrepp av de tre männen den 1 april år 2011. Några månader senare lades utredningen ned eftersom inga misstänkta kunde ringas in – trots att dna-spår säkrades efter överfallet.

En av de misstänkta greps i januari i år i samband med en grov misshandel i Malmö. Han hade inte varit misstänkt för brott tidigare, men nu topsades han – och det gav träff. De två andra männen greps kort därpå, men i deras fall var det inte dna-spår som föranleder brottsmisstankarna.

De tre männen var 2011 i övre tonåren. De har suttit häktade sedan början av året och har förnekat brott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons