1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Trendigt att vara trasig.

Nyheter • Publicerad 8 maj 2009
Foto: 

Trash. Den trasiga, håliga trenden. Trenden där plaggen är sönderslitna och färdigtrasade redan när du köper dem i butik. Är det snyggt och coolt eller ovårdat och löjligt?

Ingen har väl kunnat undgå de trasiga jeansens comeback, de syns överallt och inte bara på unga tonåringar. Att det fortfarande råder en outtalad åldersregel för när det slutar vara acceptabelt att bära trasiga jeans är ju självklart men vart gränsen går exakt är mer diffus. Kvinnor ända upp i trettioårsåldern har hakat på trenden och de allra flesta modebutiker säljer minst en version av den slitna denimen.

Startskottet för trenden var det hypade modehuset Balmain’s visning för vår/sommar 2009. Näst intill vitblekt, söndertrasad denim matchades med orkesterjackor, paljetter och kavajer med skulpterade axlar. Kollektionen har hyllats och rosats av modevetare, redaktörer och inte minst av alla modebloggare. Balmain prickade helt rätt i tiden och stillade behovet hos den törstande konsumenten. Inte visste vi att vi var så sugna på att bära slitna jeans! Att visningen fick en sådan enorm genomslagskraft har påverkat hela klädesbranschen och har redan gått till modehistorien.

Ironiskt nog skulle ingen ett halvår innan visningen kunna tänka sig att dra på sig ett par slitna jeans. Svenska J Lindeberg, Acne och Cheap Monday levererade storsäljare utan tvätt och slitning i simpelt svart och mörk blå. Behöver jag säga att sortimentet ser helt annorlunda ut idag?

Det trasiga och slitna har dessutom börjat sprida sig och har tagit fäste på andra plagg än jeansen och pryder nu allt från tights till klänningar, toppar och pullovers. Att detta är 10-talets svar på 80- och 90-talets grungevåg är helt klart och de slitna jeansen är nyckelplagg precis nu som då. Teorier finns om att modetrender lever, dör och uppstår i tjugoårscyklar vilket tycks stämma bra i det här fallet då även 80-talets axelvaddar, jumpsuits, cykelbyxor (!), chinos och färger som turkos och rosa är moderna igen efter cirka tjugo år.

Så vad tycker svenska folket om trastrenden egentligen? Oanständigt säger vissa, eventuellt okej tills man är femton år och inte mer - andra förespråkar. Men att slitet säljer bra är ett faktum. Personligen har jag svårt för att sätta upp regler för hur man borde klä sig. I min värld finns inte rätt eller fel, bara olika tycke och smak. Klä dig som du vill och bär det med självförtroende - över trettiostrecket eller ej. Men är du sugen på att haka på trenden skulle jag nog avråda att inhandla Balmains version av de trasiga jeansen. 15 000 kronor är ett rätt kraftigt tilltaget pris för en trend som på sin höjd håller i tre säsonger.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.