Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skellefteå kraft vill lägga ner tre kraftverk

Alla vattenkraftverk i Sverige ska genomgå en miljöprövning. Processen väntas ta nästan 20 år – men redan nu har Skellefteå kraft tagit beslut om att de vill lägga ner tre mindre kraftverk, rapporterar flera medier.
Ekonomi • Publicerad 4 november 2021
All vattenkraft i Sverige ska miljöprövas. Energibolagen behöver lämna in en ansökan per kraftverk om att få fortsätta driva anläggningen. På bild syns vattenkraftverket Laforsen utanför Kårböle. Arkivbild.
All vattenkraft i Sverige ska miljöprövas. Energibolagen behöver lämna in en ansökan per kraftverk om att få fortsätta driva anläggningen. På bild syns vattenkraftverket Laforsen utanför Kårböle. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

De tre kraftverk som planeras att läggas ner i Rickleån vid Robertsfors är små. Tillsammans producerar de el till 600 villor per år. Skellefteå Kraft har vägt fortsatt drift mot miljönytta och behov av renoveringar, och har redan nu tagit ett inriktningsbeslut om att de inte vill driva tre av kraftverken vidare.

De kommande åren kommer energibolagen behöva ansöka om att få fortsätta driva sina vattenkraftverk. Det behövs en ansökan för varje anläggning – och i den ansökan en kartläggning om vattenmiljön och kraftverkets påverkan. Energibolagen kan efter prövning få instruktioner om ombyggnationer som måste till för att verket ska få fortsätta drivas.

Annons

Än så länge har inget kraftverk prövats i domstol – de första vattendragen som ska genomgå prövning är Rickleån i som mynnar ut i Östersjön söder om Skellefteå och Kågeälven strax norr om Skellefteå.

Skellefteåkraft vill behålla kraftverken Bygdsiljum och Älglund, och lägga ner Fredriksfors, Sågfors och Bruksfors i Rickleån. Innan slutgiltigt beslut kan tas ska samtliga kraftverk prövas i domstol.

Rättelse: I tidigare version stod det att de kraftverk som ska läggas ner inte ska prövas. De ska prövas i mark-och miljödomstolen men Skellefteå kraft vill inte driva dem vidare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons