Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vårdbiträde larmade medier – chefer åtalas

Vårdbiträdet varnades av arbetsgivaren efter att ha berättat om brister på ett äldreboende under coronapandemin. Nu åtalas tre chefer för brott mot meddelarfriheten.
Brott • Publicerad 13 april 2022
En visselblåsare gick ut i medier och berättade om upplevda brister på det äldreboende där hon arbetade. Arkivbild.
En visselblåsare gick ut i medier och berättade om upplevda brister på det äldreboende där hon arbetade. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det kvinnliga vårdbiträdet har medverkat i en P1-dokumentär och hennes fall har uppmärksammats tidigare.

När coronasmittan tog sig in på äldreboendet där hon jobbade och flera äldre dog slog hon larm till medier om det bristande smittskyddet. Det ledde till att hon kallades till ett möte med tre chefer och där fick motta en varning av arbetsgivaren, det privata vårdföretaget Attendo.

Annons

Enligt företagsledningens motivering bröt vårdbiträdet mot lojalitetsplikten.

"Att kalla in en arbetstagare och ge en skriftlig erinran, som har skett i det här fallet, är enligt min bedömning brott mot lagen om meddelarskydd", säger kammaråklagare Anette Fassl i ett pressmeddelande.

Lagen trädde i kraft 2017 och har såvitt känt aldrig prövats.

"Det är nu upp till tingsrätten att göra en bedömning. Det är viktigt att nämna att det handlar om kvinnans upplevda missförhållanden, inte vad som är sant eller falskt", säger åklagaren.

I offentlig vård har personalen meddelarskydd, alltså en grundlagsskyddad rätt att anonymt lämna information till massmedier. Meddelarskydd gäller även för anställda i privata bolag som finansieras med offentliga medel, som Attendo. Lojalitetsplikten begränsar personalens yttrandefrihet något, men så länge man larmar till medier är man skyddad av meddelarskyddet, enligt fackförbundet Kommunal.

Straffskalan för brott mot lagen om meddelarskydd är böter eller fängelse i högst ett år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons