Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Träd brinner som facklor i Oregons skogar

Den är redan dubbelt så stor som en megabrand – och inte i närheten av att vara under kontroll. Bootlegbranden rasar för fullt i Oregons torra skogar.
USA • Publicerad 14 juli 2021
Det brinner på flera håll i Oregon. Här är brandflyg i gång vid den mindre Grandviewbranden på söndagen.Foto: Oregon Department of Forestry/TT
Bränderna rör sig snabbt i de torra markerna. I de aktuella områdena finns mycket barrträd.Foto: Oregon Department of Forestry/TT

En vecka efter att den startade rasar Bootlegbranden i Oregon över ett 80 000 hektar stort område. Enligt tidningen The Oregonian tappade branden fart något då enorma mängder rök hade en kylande effekt.

Trots det är den dubbelt så stor som det som klassas som en megabrand, det vill säga en brand över 100 000 engelska tunnland – drygt 40 000 hektar.

Annons

Något nedslående är också att dess inneslutningsgrad för närvarande är noll procent.

– Det är redan en av de tio värsta bränderna i Oregons moderna historia och inte i närheten av att vara innesluten, säger Jim Gersbach.

Torka och hetta

Oregon, som ligger på västkusten mellan Kalifornien och Nevada i syd, Washington i norr och Idaho i öster, har normalt ganska milda somrar. Visst kan det bli varmt, men i år är det rekordhett med temperaturer över 40 grader. Dessutom råder extrem torka.

Branden rasar i ett område med främst barrträd, som gultall och en.

– Anledningen till att branden sprider sig så fort är att träden och buskarna är så torra, säger Gersbach.

– Blir det en gnista tar det eld väldigt enkelt och sedan sprider det sig väldigt fort. Det behövs inte ens mycket vind, för träden brinner som facklor och flammorna når till nästa träd.

Oregon drabbades av omfattande bränder även förra året, framför allt i september då de drog genom städer och tvingade en halv miljon att lämna sina hem. Hittills har Bootlegbranden inte varit lika förödande, även om en del människor har tvingats evakuera.

– Förra året var chockerande för många i Oregon med tanke på de bostäder och liv som gick förlorade. Det har inte förekommit i modern tid. Bränder är inget nytt, men folk togs på sängen av hur snabbt och vildsint de spreds och hur förödande det var.

"Nya normala?"

2020 blev ett uppvaknande. På individnivå upplever Gersbach att många nu är förberedda på att eventuellt behöva fly. På delstatsnivå har mer pengar satsats på förebyggande arbete. Men insatser för att minska brandrisken i enorma skogsområden är inget som görs i en handvändning. Fortfarande är vissa vandringsleder och rekreationsområden stängda då det är farligt att vistas där på grund av döda, brända träd från förra året.

Hittills i år har Oregon haft 68 procent fler bränder än genomsnittet för de föregående tio åren och en areal tio gånger så stor som genomsnittet har brunnit.

Annons

– Vi har normalt brandsäsong till oktober och är inte ens i slutet av juli. Jag tror att det finns en känsla av att det blir en lång, het sommar.

Gersbach säger att man i delstaten har börjat prata om att klimatförändringarnas effekter inte är ett problem för framtiden, utan att man upplever konsekvenserna här och nu.

– Vi fick ingen lättnad när det gäller torkan, den har snarare blivit mer intensiv. Nu rör det sig om ett antal år med onormalt väder. Folk frågar sig om det är så här varje sommar kommer att se ut? Det här kanske är det nya normala.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons