Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

”Toppjuristen” nekas prövning i HD

Den kvinnliga tidigare toppjuristen dömdes av hovrätten till 15 års fängelse för mordförsök på en annan jurist. Domen överklagades till Högsta Domstolen som nu meddelar att de inte kommer att pröva målet.
Brott • Publicerad 8 september 2021
En känd brottmålsadvokat attackerades och sköts på Norr Mälarstrand på Kungsholmen i Stockholm i september 2019. Arkivbild.
En känd brottmålsadvokat attackerades och sköts på Norr Mälarstrand på Kungsholmen i Stockholm i september 2019. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Domen för anstiftan av försök till mord och förberedelse till mord på 15 års fängelse står därmed fast.

Det är ganska exakt två år sedan en välkänd brottmålsadvokat attackerades och sköts i sitt trapphus i centrala Stockholm. En kvinna, som i media omnämnts som ”toppjuristen”, blev snabbt misstänkt och greps misstänkt för anstiftan till mordförsök, men släpptes vid häktningsförhandlingen.

Annons

Ett par månader senare åtalades en 54-årig man misstänkt för mordförsöket. Han dömdes under våren 2020 av Svea hovrätt till 14 års fängelse.

Kort efter hovrättens dom mot den 54-årige mannen greps och häktades den kvinnliga toppjuristen igen – denna gång misstänkt för stämpling till mord på brottmålsadvokaten redan hösten 2018, ett brott som aldrig fullbordades. Under tiden i häktet utökades misstankarna mot kvinnan till att också gälla anstiftan av det uppmärksammade mordförsöket i september 2019.

Hon dömdes till 14 års fängelse i tingsrätten och i april i år meddelade Svea hovrätt att man skärpte straffet till 15 års fängelse.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons