Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tonårspojke döms för dödlig "felskjutning"

En 19-åring får elva års fängelse för att ha skjutit ihjäl en man i en bil i Haninge i mars förra året. Enligt åklagaren rör det sig om ännu en så kallad felskjutning, där offret inte hade något med saken att göra.
Mordet tros bottna i en konflikt mellan den "kurdiska räven" och Bandidos.
Brott • Publicerad 14 juni 2023
Flera av de misstänkta i målet, däribland den mordåtalade 19-åringen, greps efter en biljakt i Haninge den 21 mars i fjol. Flera vapen hittades i bilen som de färdades i.
Flera av de misstänkta i målet, däribland den mordåtalade 19-åringen, greps efter en biljakt i Haninge den 21 mars i fjol. Flera vapen hittades i bilen som de färdades i.Foto: Polisens förundersökning

Det var den 4 mars 2022 som en man i 30-årsåldern sköts ihjäl när han skulle parkera om sin bil utanför en restaurang i ett industriområde i Haninge, söder om Stockholm. Bilen besökts med minst 20 skott och mannen träffades av åtminstone hälften av dem.

Skotten gick bland annat in i nacken och ryggen och mannen dog på platsen.

Annons

Enligt åklagaren är det uppenbart att det var en så kallad felskjutning och att offret inte var den som mördarna trodde. Bilen stod parkerad utanför mc-gänget Bandidos lokal i Haninge och enligt åklagare Anna Hankkio var man ute efter personer därifrån.

– Det är en person helt utan koppling till konflikten som mördas på ett fullkomligt hänsynslöst sätt, sade hon när rättegången avslutades i Södertörns tingsrätt.

Nu döms en 19-årig man för mordet.

Han döms även för två fall av förberedelse till mord, den 18 och 21 mars 2022, samt synnerligen grovt vapenbrott.

Sluten ungdomsvård räcker inte

Åklagaren hade yrkat på 14 års fängelse för mannen, som var 17 år vid tiden för mordet, men Södertörns tingsrätt bestämmer påföljden till elva års fängelse.

Domstolen konstaterar ändå att det rör sig om ett mycket kännbart straff för en person som vid tiden för brotten var under 18.

"Den huvudåtalade 19-åringen har ingått i ett mordkommando med bland annat militära vapen. Det rör sig alltså om mycket allvarlig brottslighet. Tingsrätten anser att det inte är tillräckligt med sluten ungdomsvård som straff", säger rättens ordförande, rådmannen Niklas Schüllerqvist, enligt ett pressmeddelande.

Två vapen ska ha använts vid mordet och skotten tros ha avlossats från en bil. Enligt åklagaren har ytterligare minst två okända personer utfört mordet tillsammans med 19-åringen.

En 23-årig kvinna som åtalats för medhjälp till mordet frikänns. Hon döms dock för synnerligen grovt vapenbrott till fängelse i nästan fem år.

Ytterligare tre personer döms i målet. En man får tio års fängelse för två fall av förberedelse till mord, medan en annan får sju års fängelse för ett fall av förberedelse till mord.

Annons

En tredje man man döms likt kvinnan för synnerligen grovt vapenbrott till nära fem års fängelse.

Konflikt med mc-gäng

Bakgrunden uppges vara en konflikt mellan å ena sidan mc-gänget Bandidos och å andra sidan kriminella nätverk i Jordbro och Bro samt den efterlyste man som kallas den "kurdiska räven", som leder det kriminella nätverket Foxtrot. Konflikten tros ha blossat upp efter ett beslag av ett narkotikaparti.

För den ena av mordplanerna är även den "kurdiska räven" häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord. Bevisen mot honom består i huvudsak av chattar som enligt åklagaren visar hur han instruerar andra att mörda personer i Bandidos.

Även dödsskjutningen på ett gym i Stockholm den 28 mars, då en man som försökte stoppa mördaren dödades, kan knytas till samma konflikt. Också där var den egentliga måltavlan en man från Bandidos, säger åklagare Anna Hankkio.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons