Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tonåringar kan få ny typ av yrkesskola

Tonåringar, och främst de som har svaga betyg från grundskolan, ska i framtiden kunna gå i en ny utbildningsform: yrkesskola.
Regeringen vill ha ett förslag på lämpligt upplägg till hösten 2024.
Utbildning • Publicerad 13 juli 2023
Yrkesskola – ny utbildningsform för tonåringar – utreds. Arkivbild.
Yrkesskola – ny utbildningsform för tonåringar – utreds. Arkivbild.Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Omkring 15 procent av alla elever som lämnar grundskolan har inte tillräckligt många godkända betyg för att vara behörig till ett "vanligt", nationellt gymnasieprogram. Den gruppen borde ha möjlighet att i stället gå en ny typ av yrkesskola, anser regeringen.

– Den kommer att vara anpassad efter ungdomarna, men också efter branschernas behov av väl utbildad arbetskraft. Yrkesskolan kommer att ha en väldigt praktiskt inriktning, sade skolminister Lotta Edholm vid en pressträff på torsdagen.

Annons

Tanken är också att de framtida arbetsgivarna i olika branscher ska ha stort inflytande över utbildningarnas upplägg.

Elever som inte klarar behörighetskraven till ett nationellt program är i dag hänvisade till ett introduktionsprogram, med mål att så småningom gå över till ett nationellt program. Nu vill alltså regeringen att dessa ungdomar i stället ska kunna gå raka vägen in i yrkesskolan, och vara färdigutbildade efter förslagsvis ett par år. Utbildningens längd blir en av de frågor en redan påbörjad utredning nu får ta sig an.

Utredningen ska också se över om yrkesskolans elever ska göra ett yrkesprov för att visa sin kompetens, och om yrkesskolan ska vara en del av gymnasieskolan eller en egen skolform.

Yrkesskolan ska prioritera elever som är obehöriga till gymnasieskolan, men även behöriga elever ska kunna söka till yrkesskolan.

Regeringen har nyligen också beslutat att låta utreda en ny form av yrkesutbildning på gymnasienivå för vuxna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons