Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tio tros ha dödats av Irans säkerhetsstyrkor

Iran • Publicerad 4 november 2022
Manifestation i Kanada som stödjer regimkritiska protester i Iran.
Manifestation i Kanada som stödjer regimkritiska protester i Iran.Foto: Justin Tang/AP/TT

Människorättsorganisationen Amnesty International uppger att upp till tio personer har dödats av iranska säkerhetsstyrkor under fredagen i samband med regimkritiska protester.

Uppgifterna kommer från provinsen Sistan och Baluchistan i sydöstra delen av landet. Amnesty anklagar i ett uttalande säkerhetsstyrkor för att ha "skjutit skarpt" från positioner på tak till myndighetsbyggnader i provinsens huvudstad Zahedan.

Annons

Den i Norge baserade människorättsorganisationen IHR (Iran Human Rights) publicerar videoinspelningar som visar hur skadade människor bärs bort sedan säkerhetsstyrkor öppnat eld.

Protester utbröt efter fredagsbönen i Zahedan och flera andra platser i provinsen.

Zahedan har tidigare varit plats för säkerhetsstyrkors hårda angrepp på demonstranter. Den 30 september dödades fler än 80 personer när säkerhetsstyrkor angrep demonstranter.

Regimkritiska protester bröt ut efter Mahsa Aminis död den 16 september. Amini hade tidigare den veckan gripits av Irans så kallade moralpolis som ansåg att hon inte bar sin sjal på rätt sätt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons