unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Tio saker att se fram emot 2019

Ett nytt år ligger framför oss, oprövat och lovande. Vad har vi att se fram emot? Vi listar tio saker att glädjas åt – eller kanske sucka över – under 2019.
Foto: Jessica Gow/TT

Dags att rösta igen

Saknar du redan glöden i den svenska valrörelsen 2018? Lugn, den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Och kanske finns det risk/chans till extraval här hemma innan dess om inte talman Andreas Norlén lyckas lotsa partierna fram till en ny regeringsbildning.

Mer i plånboken

Eftersom riksdagen har klubbat igenom budgetförslaget från Moderaterna och Kristdemokraterna betyder det för många några hundralappar mer i månaden från årsskiftet. Jobbskatteavdraget byggs ut, brytpunkten för statlig skatt höjs och pensionärerna får sänkt skatt. Det är ju dock inte alla som gillar detta, eftersom den nya regeringen som ska tillträda får mindre handlingsutrymme för nya reformer.

Arbetstagarår

Många röda dagar infaller på vardagar under 2019, och ger möjlighet att maximera ledigheten om de används rätt. Nyårsdagen, första maj, nationaldagen, julafton, juldagen och annandagen infaller alla på en vardag.

Artisterna  kommer att tävla i Melodifestivalens första deltävling i Göteborg.
Artisterna kommer att tävla i Melodifestivalens första deltävling i Göteborg.
Foto: Jessica Gow/TT

Nuuuu kör vi!

Redan 2 februari är det dags att bänka sig framför tv:n när Melodifestivalen drar igång med sin första deltävling i Göteborg, och sedan rullar det på ända fram till finalen i Eurovision Song Contest i Tel Aviv 18 maj. Bland dem som slåss om att få försvara de svenska färgerna finns Arja Saijonmaa, Jan Malmsjö, Ann-Louise Hanson, Anna Bergendahl, Martin Stenmarck och Jon Henrik Fjällgren.

VM-feber

För sportfantasterna finns inget OS att se fram emot 2019, men en hel del annat smått och gott. Vad sägs om två snö-VM på hemmaplan: Alpint VM i Åre 5–17 februari och VM i skidskytte i Östersund 7–17 mars. Och så kan vi hålla tummarna för nya medaljer av Armand Duplantis i friidrotts-VM i Doha, 28 september–6 oktober. Höjdpunkten blir nog ändå damernas fotbolls-VM i Frankrike 7 juni–7 juli, det första stora mästerskapet för Sverige under förbundskapten Peter Gerhardsson.

Bye bye Britain

Den 29 mars ska Storbritannien säga adjö till EU. Meningarna är nog delade i frågan om det är något att se fram emot eller inte. Men många inom EU är nog angelägna att lämna brexitbråken bakom sig för att fokusera framåt i stället.

Rökstopp

Den 1 juli införs rökförbud på uteserveringar och andra offentliga platser som lekplatser, busshållplatser och tågperronger. Förbudet gäller även elektroniska cigaretter. Om det är något att se fram emot beror på vem man frågar – rökare eller ickerökare.

Jubileum

Som vanligt innehåller det nya året mängder av jubileum och möjligheter att fira. Den 21 september fyller Alingsås 400 år och tv-serien "Vänner" firar 25 år. Ett jubileum värt att uppmärksamma är att den 20 juli är det 50 år sedan astronauterna Neil Armstrong och Edwin "Buzz" Aldrin blev de första att stiga i land på månen.

Serien "Game of Thrones" är tillbaka i april – för sista gången. Bild från en tidigare säsong.
Serien "Game of Thrones" är tillbaka i april – för sista gången. Bild från en tidigare säsong.

På tv och bio

Den åttonde säsongen av succéserien "Game of thrones" får premiär i april 2019. De som älskar fantasyserien ser nog fram emot premiären med blandade känslor – HBO har ju deklarerat att det är den sista säsongen.

Bland de många filmpremiärerna att se fram emot är det många kära återseenden. Mot slutet av året väntas premiär av "Star Wars: Episod IX", avslutande del i det som kallas "Skywalker"-sagan, alltså den nionde delen i den filmserie som började 1977.

De yngre kan se fram emot inte mindre än tre klassiska Disneyfilmer i ny tappning: Dumbo, Aladdin och Lejonkungen.

Nobel

Mot slutet av nästa år är det som vanligt dags för utdelning av Nobelpriserna. Och då finns det chans att hälsa två litteraturpristagare välkomna till Stockholm. Krisdrabbade Svenska Akademien har ju efter det uteblivna priset i år lovat att utse två pristagare 2019. Om det lyckas eller inte återstår att se.