Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tingsrätt röjde namn på sexualbrottsoffer

Brott • Publicerad 13 juli 2023
Malmö tingsrätt skickade av misstag ut en dom i vilken de unga brottsoffrens sekretessbelagda namn framkom. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö tingsrätt röjde sekretessbelagda namn på unga brottsoffer som utsatts för sexualbrott, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Flera journalister hade förbeställt domen i ett sexualbrottsmål med flera unga brottsoffer. Offrens namn var sekretessbelagda, men när Malmö tingsrätt skickade ut domen fanns brottsoffrens namn med i den.

Annons

– Det är helt klart ett mycket allvarligt misstag från tingsrättens sida. Hittills har jag ingen annan förklaring än att det är ett mänskligt misstag i samband med att vi signerade den här domen, säger lagmannen Johan Kvart till SVT Nyheter Skåne.

Enligt ett målsägandebiträde till offren har rättens misstag drabbat brottsoffren negativt och biträdet överväger att vidta åtgärder mot rätten.

Tingsrätten har åtgärdat misstaget och om domen begärs ut nu är namnen sekretessbelagda.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons