Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tidigare Ronnebybon Philip vid ukrainska gränsen: ”Som att bli huggen i hjärtat”

Ronnebybördige Philip Jonsson åkte till den ukrainska gränsen i Polen för att hämta hem sin svärmor. Fem dagar senare är han kvar och hjälper ukrainare på flykt från kriget med det mest akuta.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Blekinge • Publicerad 2 mars 2022 • Uppdaterad 5 mars 2022
Philip Jonsson är på plats vid ukrainska gränsen och hjälper polska volontärer.
Philip Jonsson är på plats vid ukrainska gränsen och hjälper polska volontärer.

Så fort nyheten att Ryssland invaderat Ukraina nådde Philip Jonsson bestämde han sig för att åka till Polen för att hämta hem sin svärmor och 17-årige svåger som bor i Kievområdet.

– Jag sa till min fästmö att de ska ut nu. Och det var en väldig tur, för nu har de bombat i kvarteret där de kommer ifrån, säger han.

Annons

Philip är född och uppvuxen i Ronneby men bor numera i Stockholm. Med på resan följde även hans bror Patrik Jonsson, som bor kvar i hemstaden. De anlände till den ukrainska gränsen i Hrebenne på fredagsmorgonen, men insåg snart att det skulle bli en lång väntan. Familjemedlemmarna hade fastnat i de långa bilköer som bildats på den ukrainska sidan. Så medan de väntade beslöt sig bröderna för att göra en insats. Tillsammans med polska volontärer på plats har Philip och Patrik hjälpt till att samla in pengar och handla mat och förnödenheter.

– Det finns ett hjälpcenter i en gammal idrottshall där det bunkras upp för att sedan köras vidare till Ukraina och till lägren här, säger Philip.

bild 1/8
Philip Jonsson och hans bror Patrik Jonsson kör skytteltrafik mellan butik och hjälpcenter med bland annat mat, kläder och andra förnödenheter.
Hanna Jönsson och maken Patrik befinner sig vid ukrainska gränsen i Polen.
Pengarna som samlas in går till mat och förnödenheter till ukrainare på båda sidor om gränsen.Hanna Jönsson
I Polen, vid den ukrainska gränsen.
I Polen, vid den ukrainska gränsen.
En idrottshall har förvandlats till ett hjälpcenter. Hit körs mat, kläder och förnödenheter som sedan skickas vidare in i Ukraina och till flyktingläger i närheten.
Behovet av barnmat är stort.
Hundmat och vatten har radats upp utanför hjälpcentret.
Philip Jonsson och hans bror Patrik Jonsson kör skytteltrafik mellan butik och hjälpcenter med bland annat mat, kläder och andra förnödenheter.
Hanna Jönsson och maken Patrik befinner sig vid ukrainska gränsen i Polen.

På måndagskvällen kom äntligen svärmor och hennes son över gränsen. Båda mådde under omständigheterna bra, men var trötta berättar Philip. Resan hem till Sverige är planerad till onsdagskvällen. Fram tills dess fortsätter bröderna att hjälpa de polska volontärerna:

– Det arbetet fortsätter även när vi är tillbaka i Sverige. Jag ska bara komma på en praktisk lösning men jag kommer att fortsätta samla in pengar för det behövs. Jag ser ju det här.

På torsdag, den 3 mars, kommer det att stå en lastbil utanför Ica Maxi i Ronneby. Dit kan den som vill komma och lämna saker till det ukrainska folket. Philip berättar att han hoppas kunna vara på plats då och hjälpa till samt även berätta om situationen vid den ukrainska gränsen. En upplevelse han beskriver som overklig:

– Det kommer en person och korsar gränsen och man vet att den personen har lämnat hus och hem, och kanske aldrig får se sin make igen. Eller barn som kanske aldrig får se sin pappa igen, säger han och fortsätter:

– Det känns som att bli huggen med en kniv i hjärtat.

Vid gränsen finns även Patrik Jönsson, uppvuxen i Fridlevstad numera boende i Emmaboda, och hans fru Hanna Jönsson. Liksom Philip och hans bror har paret knutit kontakt med frivilligarbetare på plats:

"Vi är inte ensamma om detta på plats, och vi kanske levererar en bråkdel av vad det går åt. Det enda vi vet är att det visats en otroligt tacksamhet för det vi gör”, skriver Patrik i ett meddelande till BLT.

Han skriver vidare:

Annons

”Polen har slutit upp så starkt för detta och visar en hjälpsamhet och en sammanhållning som visar att tillsammans är vi starka.”

”Det känns som att bli huggen med en kniv i hjärtat”
Philip Jonsson

TV: Se Hanna och Patriks klipp från gränsen:

TV: Philips klipp från gränsen:

Fakta

Detta behövs just nu:

- snacks/proteinbars

- blöjor av alla dess slag

- bindor, tamponger

- barnmat i engångsförpackningar (ej i glasförpackning)

- smoothies (klämmisar) till barn

- snabbkaffe

- te

- soppor i bägare (där man bara häller i varmvatten)

- hygienartiklar; tvål, schampo och så vidare

- hund och kattmat

- engångsartiklar; muggar, skedar och så vidare

- sopsäckar

Ytterligare information om arbetet vid gränsen och vad som behövs finns på Philip Jonssons Facebook och Instagram samt på Dawid Malesas Facebook.

Melina EkhSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons