Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Thornberg: Krävs fler verktyg mot kriminella

Det krävs fler åtgärder för att motverka den grova brottsligheten, trots omfattande insatser från polisen och nya lagändringar, anser rikspolischef Anders Thornberg.
Brott • Publicerad 11 december 2021
Rikspolischef Anders Thornberg kräver fler åtgärder för att bryta den negativa utvecklingen av den organiserade brottsligheten. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

"Den viktigaste åtgärden för att långsiktigt komma åt den organiserade brottsligheten är att förebygga att barn och unga dras in i kriminalitet", skriver han på Dagens Nyheters debattsida.

Socialtjänsten behöver stärkas med en anpassad socialtjänstlag, som gör det möjligt med tidigare omhändertaganden samt fler insatser mot föräldrarnas vilja. I utsatta områden bör socialtjänstens jourverksamhet stärkas, menar Thornberg.

Annons

Det behövs också fler åtgärder som försvårar en kriminell livsstil. Förslagen handlar bland annat om vistelseförbud för kriminella i vissa områden och möjligheten att beslagta kriminellas tillgångar utan att någon dömts för brott. En lagändring om preventiva tvångsmedel bör kunna snabbutredas. Därtill måste den organiserade brottsligheten mötas med strängare straff, skriver Thornberg.

Samhället kontrollsystem måste också utvecklas. Myndigheter måste dela mer information med varandra, polisen bör få möjlighet att lagra biometriska uppgifter och Skatteverket bör få bättre verktyg för att kontrollera vilka som faktiskt bor på en adress. Förvarsplatserna för personer som olovligen vistats i Sverige behöver byggas ut, framförallt i norra Sverige, anser rikspolischefen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons