Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Thornberg: Har en i grunden bra taktik

Polisen har ifrågasatts för att man inte klev in tydligare under upploppen i Rosengård i helgen. Nu svarar rikspolischefen Anders Thornberg.
– Vi har en bra grund vad gäller speciell taktik för både social oro och folkmassor.
Brott • Publicerad 6 september 2023
Rikspolischef Anders Thornberg kommenterar upploppen i Rosengård.
Rikspolischef Anders Thornberg kommenterar upploppen i Rosengård.Foto: Martin Solhaug Standal/NTB/TT

Upploppen under söndagen i Malmöstadsdelen startade efter en koranbränning tidigare på dagen.

Under själva upploppet kastades sten mot polis och bilar sattes i brand, men ingen av våldsverkarna greps under tumultet. Senare har en 17-åring anhållits misstänkt för våldsamt upplopp.

Kritiska röster

Annons

Boende i Rosengård och ett par riksdagsledamöter har i efterhand kritiserat polisens insats.

Sverigedemokraternas Richard Jomshof, ordförande i riksdagens justitieutskott, skriver på X, tidigare Twitter: "Polisen måste naturligtvis agera kraftfullt när situationer som denna uppstår. Att delta i upplopp, kasta sten och bränna bilar måste ge konsekvenser. In med kravallpolis, fängsla och utvisa i de fall det är möjligt."

Den moderata riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm skriver att polisen alltid måste ingripa mot våld som drabbar människor i deras egna bostadsområden.

"En mer offensiv taktik behövs", skriver han.

Malmös polisområdeschef Petra Stenkula har å sin sida sagt att det skulle kunna innebära en eskalering om polisen går in och frihetsberövar en person i en sådan situation.

Rikspolischef Anders Thornberg konstaterar att läget var besvärligt under söndagen. Gällande kritiken från riksdagsledamöterna så svarar han:

– Det är viktigt att alla får säga vad de tycker, men exakt hur man genomför polistaktik, det måste man sätta sig in i.

Särskild polistaktik

Han hänvisar sedan till det som på polisspråk förkortas SPT, särskild polistaktik, som används för att upprätthålla ordning och säkerhet i samband med folksamlingar.

– Varje situation är unik. Vi har, tycker jag, en bra grund med SPT, speciell taktik, som gäller både social oro och större folkmassor. Hela tiden måste vi slipa och öva på det.

Han vill också invänta den utvärdering som polisen ska göra efter händelsen.

– Det är många som har synpunkter och vi tar till oss synpunkterna, men vi kommer att göra en utvärdering och då kanske jag kan lämna ett bättre svar, säger Anders Thornberg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons