Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Thedéen: "Prognosen är extremt osäker"

Ekonomi • Publicerad 12 februari 2023
Riksbankschef Erik Thedéen presenterar höjningen av styrräntan på en pressträff den 9 februari.
Riksbankschef Erik Thedéen presenterar höjningen av styrräntan på en pressträff den 9 februari.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I söndagskvällens Agenda i Sveriges Television kritiserar finansanalytikern Henrik Mitelman Riksbankens ekonomiska prognoser. Allmänheten tolkar prognoserna som löften och Riksbanken bör därför lägga ner dem helt, säger han.

Thedéen svarar att Riksbanken inte kan lägga ner prognoserna om man ska fatta beslut som har bäring på framtiden. Däremot har finansanalytikern rätt i att man inte ska överbetona prognosernas träffsäkerhet, svarar Thedéen.

Annons

Efter Riksbankens väntade besked om en höjning av styrräntan till 3 procent i förra veckan – den högsta nivån på 15 år – presenterade den nye riksbankschefen Erik Thedéen en oväntat hökaktig prognos. Det kan bli ytterligare en dubbelhöjning redan i april, var budskapet.

– Man ska inte som hushåll ta den här prognosen som ett löfte eller någonting som är väldigt troligt. Tvärtom – den är extremt osäker, säger han i programmet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons