Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Thailand till val i maj – parlamentet upplöses

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha upplöser parlamentet och kallar till val i maj.
Thailand • Publicerad 20 mars 2023
Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha. Arkivbild.
Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Valet blir det andra sedan Chan-O-Cha tog makten i en militärkupp 2014 och var sedan tidigare planerat att äga rum under första halvan av 2023.

Till en början ledde han en militärjunta och senare ett slags övergångsregering. Medan grundlag och lagar skrevs om för att ge Chan-O-Cha större makt valdes han till premiärminister. De som valde honom var en parlamentarisk församling som till största delen utgjordes av icke-valda militärer.

Annons

Förra året meddelade Prayut Chan-O-Cha att han kommer att ställa upp i valet för ett nybildat parti i stället för det regeringsledande Palang Pracharath-partiet.

En premiärminister får bara sitta på posten i åtta år. I somras avgjorde Thailands högsta domstol att hans tid på posten ska räknas från och med en grundlagsändring som genomfördes 2017 och inte från hans maktövertagande 2014. Vid seger får Chan-O-Cha enligt nuvarande regler därmed bara sitta kvar till 2025.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons