Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Testade bo med flickvän – får böta

Den som vill prova på hur det skulle vara att bo tillsammans med en flick- eller pojkvän bör se till att adressändra under tiden.
Att inte anmäla flytten kan nämligen utgöra folkbokföringsbrott, konstaterar Högsta domstolen.
Rättsligt • Publicerad 13 april 2022
Den som flyttar måste anmäla det till Skatteverket inom en vecka. Arkivbild.
Den som flyttar måste anmäla det till Skatteverket inom en vecka. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Enligt lag ska man vara folkbokförd på den fastighet där man är att anse som bosatt, och med bosatt menas där man "regelmässigt tillbringar sin dygnsvila". Flyttar man så ska det anmälas till Skatteverket inom en vecka.

Men det finns undantag. Den som ska bo på en annan fastighet under en på förhand bestämd tid men högst ett år – exempelvis vid studier eller kortare anställningar – behöver inte göra någon flyttanmälan.

Annons

Frågan är dock om undantaget gäller när man bara testbor ett tag hos en pojk- eller flickvän? Nej, konstaterar Högsta domstolen (HD) i ett nytt avgörande.

Fallet gäller en man som under ungefär en månad provbodde hos sin flickvän, utan att ändra adress. HD anser att han var skyldig att anmäla flytten till Skatteverket, då det när man på prov flyttar in hos någon man har en relation med är oklart om och i så fall när man återvänder till sitt tidigare boende.

"Ett sådant provboende kan därför inte ses som ett tillfälligt avbrott i personens bosättning enligt undantagsbestämmelsen", skriver HD i sin dom.

Påföljden efter mannens provflytt och brott mot folkbokföringslagen blir dagsböter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons